Сашо Въжаров: „Благоевград не е град от миналото, но е град с бъдеще“

2255 преглеждания

С един от най-успешните бизнесмени в региона разговаря Цветелина Чучукова

Сашо Въжаров е един от успешните бизнесмени в благоевградска област. Той и неговите сътрудници ръководят "Ванико" ООД почти 30 години. За стартирането на тяхното предприятие, трудностите, през които са преминали, плановете за бъдещето и възможностите за професионална реализация в Благоевград, може да прочетете в интервюто.

Разкажете ни за бизнеса си?

Бизнесът ни е в областта на машиностроенето. Изработваме детайли, възли и цели машини за различни индустрии - мебелната, хранително-вкусовата, медицинската, дори и за военната. През 1992 година започнахме трима души в един гараж, имахме две три машини и то под наем.

Как решихте да се занимавате със собствен бизнес?

Тогава да започнеш собствен бизнес не беше толкова трудно. В заводите, в които работехме по онова време, започнаха пълна стагнация. Не ни бяха плащали заплати пет месеца назад. И се оказа, че ако започнат да ни плащат заплатите от завода, ние пет месеца напред можем да преживеем. Така аз и моите сътрудници взехме решение да отидем да работим на свободния пазар. Вече имахме достатъчно опит и вярвахме, че можем да се справим с това начинание, тъй като сме конструирали и изработвали най-различни неща. Имахме увереноста в себе си, че това което работим в завода, можем и на частно.

Вие не сте от Благоевград. Защо избрахте този град за вашата инвестиция?

В Благоевград ни привлече това, че градът е с много млади хора и с перспектива. Благоевград не е град от миналото, но е град с бъдеще.

Какви са трудностите, които изпитвате в бизнеса?

Имах един приятел, професор Ванев, който казваше така: „Създаваш една фирма, влизаш в криза и няма излизане.“, мисля, че това е абсолютно вярно.

Защо младите хора биха дошли да работят във вашата фирма?

Защото с нашия опит успяваме да накараме младите хора да започнат да четат, да се учат и да напредват в професията. Знаете ли, в Благоевград е имало над 15 хиляди машиностроители и в един момент повечето са се оказали без работа. Кой от тях ще накара детето си да учи машиностроене? А на мен още като завърших основно образование ми казаха първо да си взема занаята. Защото приказката за царя я знаем.(Бащата на царя му казва да отиде да се научи на занаят, че царската работа не е толкова сигурна, а занаятът винаги може да ти осигури хляба.)

А всъщност трябва ли да си завършил определена специалност, за да работиш тук?

По принцип би трябвало да е така. На практика имаме работници от всички специалности, които могат да се срещнат в средните училища и в университетите. Но най-важното е човек да има желание да се научи.

Как може да се амбицират младите хора да започнат собствен бизнес?

Това вече не се учи. В повечето случай да започнеш частен бизнес трябва да ти идва отвътре.

Какви са качествата, които трябва да притежава един успешен бизнесмен?

Колкото и да не Ви се вярва, един успешен бизнесмен трябва да е наистина човечен и е важно най-вече отношението му към хората и клиентите. Трябва да е винаги коректен, точен и ясен. Да не се опитва да лъже хората.

До колко е важен сплотеният колектив в работната среда?

Той е едно от най-важните неща. Микроклиматът вътре в предприятието трябва да бъде на много високо ниво. Не може да искаш успех в предприятието, ако хората не си говорят, ако не си споделят. Така не могат нито да се обучават, нито да си предават какво става вътре в завода.

Вашето предприятие е най-голямото в Благоевград. Как се ръководят толкова много хора?

Когато започнахме бяхме трима човека. Не сме станали изведнъж 200, а за 30 години. Така, че леко по леко се учиш и след това ръководиш 200 човека без да ти е трудно.

Може ли да дадете, ако не оригиналната, поне вашата рецепта за успешен бизнес?

Никога не харчи, повече, от колкото изкарваш.

Къде виждате фирмата след 20 години?

Моето желание е "Ванико" съвсем скоро да има изделие на световните пазари, а това най-вероятно ще стане. След 20 години я виждам пак така, но много по-успешна.

Кое е нещото в работата, което Ви прави най-щастлив?

Всяка малка крачка в успеха на фирмата ме прави щастлив. Малките крачки са големи крачки. 

Материалът е изготвен от Цветелина Чучукова, ученичка в ПМГ „Ак. Сергей Корольов“ гр. Благоевград, за ученическия проект на EspressoNews - „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“.

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeSamsoniteBHTC 

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“: Община Враца