Светът забави ход - планетата си пое въздух, хейтърите остават

886 преглеждания

Коментар на Павел Данев, ученик от ЕГ „Проф. д-р. Асен Златаров“, гр. Хасково

39 дни вече България води война срещу "невидимия" противник - COVID-19. От 39 дни се намираме и в извънредно положение заради пандемията от коронавируса.

В началото на март месец бяха обявени първите заболели от инфекцията, започнаха ежедневни брифинги за осведомяване на ситуацията. Вече повече от месец, един човек влезе в домовете ни през телевизията - генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутфчийски, който е началник на Националния оперативен щаб.

За отрицателно време пандемията парализира света. Никой не си е представял, че може да види празни улиците, в едни от най-големите мегаполиси по света. В същото време обаче благодарение на социалната изолация, планетата ни си пое глътка въздух. Един пример за това е, че жителите на индийския щат Пенджаб за първи път от 30 години насам успяха да видят Хималаите, които се намират на 201 километра от тях.

Голяма част от обществото се вслушва в призивите на властите, но има една група хора, която не го прави и в добавка - хейти. Всички те си задават въпроса "Какво ни говорят?" и сами си отговарят "Лъжат ни, това е конспирация, заблуждават ни." За миг обаче, ако тези хора се поставят на мястото на всички, борещи се с заразата, ще искат да потънат в земята от срам.

Всяка сутрин виждаме генерал Мутафчийски, който не спира да ни умолява да спазваме социална изолация, защото ако не го правим, това може да ни коства много. В този момент не трябва да предаваме лекарите. Хиляди останаха без работа, не знаят какво ще сложат на масата, не знаят как ще си платят сметките за ток, но си стоят у дома. Намираме се във времена на изпитания, загубиха се човешки животи. Въпреки това, хора продължават да излизат на улицата, да се разхождат спокойно и да си пият бирата на поляната в парка.

Точно тези хора предават лекарите и хората, които въпреки трудностите си стоят вкъщи! Младежите и те си обикалят спокойно на групи - по центъра, в колата, в парка. "Ние сме млади, вирусът не може да ни хване. Говорят глупости.". Да, младите сте, но никой никога не е казвал, че вирусът не може да ви хване, ако се разболеете ще го изкарате в по-лека форма. Защо обаче не пазите най-милите ви хора, които са треперили за вас - вашите семейства, родители, баби и дядовци. Очевидно е, че тях не ги е грижа за семействата им, а за баровете, водката, уискито, наркотици, чалга и коли.

В социалната мрежа се появиха и много колажи с лика на генерал Мутафчийски. От една страна са забавни, а от друга много се ядосвам. Тези шаржове се създават от хора без работа и стоят пред компютъра на топло и си цъкат. Генералът обаче повече от месец не е спал повече от четири часа на ден. Пак ще кажа, ако тези хора се поставят на неговото място, ще искат да не са правили така. Лесно е, когато се подиграваш на чужд гръб, а не гледаш себе си. Нека не гледаме в паницата на другите. Освен критики към генерала, че говори глупости, хейт понесоха и медиите. Те били виновни, че постоянно това пишат, показват и приказват. Ако медиите не пишат, читателят пита: "Защо не пишете, защо криете?" Когато пишат, приказват и показват, читателят казва: "Стига само това сте приказвали, нямали други новини, само лъжи.".

Както и да го погледнем - угода няма. На фона на всичко това 5 000 софиянци се изнесоха към провинцията, защото там живеели. Всички разбраха, че отиват да празнуват Великден със близките си, защото генералът говори глупости и конспирации. Затвориха столицата. Ден преди първия работен ден всичките тези 5 000 софиянци се завърнаха попарени, че не могат да се приберат. Блокада падна. Нека сега покажем, че сме българи, а не само в определени дни в годината. Времето ще покаже дали пандемията ще възпита тези, които се правят на тарикати, а до тогава със сигурност ще продължим да играем на котка и мишка.

В димитровградското село Добрич запалиха най-високият огън за...

Материалът е изготвен от Павел Данев, ученик в ЕГ „Проф. д-р. Асен Златаров“, гр. Хасково, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:


Медийни партньори на конкурса са: 


Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца