Тодоровден в село Бачево, Разложко

1521 преглеждания

Репортаж на Мария Чорбаджийска, ученичка в ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“, гр. Благоевград

„Ситен даж зароси,

ой Тудо,

ситен даж зароси ле,

джам Тудо.

Та стадо ороси,

ой Тудо,

та стадо ороси ле,

джам Тудо..“

С тази фолклорна песен на 7-ми март, събота, в разложкото село Бачево започна честването на Тодоровден, който по традиция привлече голям брой туристи и местни в селцето, разположено в полите на Рила планина. Бачево е утвърден център за развитие на конен спорт и туризъм, като на герба на селото е изобразен буен жребец. Ежегодно на Конския Великден, в чест на любимото си животно, бачевци организират богата програма, която включва - Света литургия в черквата „Свети Димитър“ за здраве на жителите и конете; захранване на животните на площада в селото; провеждане на традиционните „кушии“ (конни надбягвания) в местността „Власовица“ и концерт на самодейни състави от НЧ Самообразование 1928 г.“  за завършек на събитето.

За характера на празничното настроение в селото, кметът Росица Чатлабашева сподели: „Това е най-очаквания за бачевци празник. Подготовката започва много по-рано от самия ден, а стопаните гиздят конете си, тренират ги за традиционните кушии и надтегляния с коне и съответно булките подготвят най-красивите премяни. Тук в Бачево традицията е жива защото и млади и стари се обличат, бебета дори“. 

Като потвърждение на нейните думи, в конните състезания тази година взеха участие не само мъже и младежи, но и девойки, запалени по конете и ездата. На този светъл християнски празник от мало до голямо всички в семейството се бяха преоблекли в народни носии с орнаменти, характерни за разложкия край. Пременяването е традиция, останала от незапомнени времена, за бачевци и те я почитат, защото олицетворява красотата на българския фолклор и носи духа на отминалите времена, в които са живели нашите деди. 

На Тодоровден най-голямо внимание се отделя на киченето на конете, на които им предстои да  бъдат оглеждани по време на кушиите, на захранването и т.н. Обикновено опашките и гривите на конете се сплитат и се украсяват с пискюли, мъниста и цветя. След разкрасяването на конете и техните стопани и осветяването на житото в църквата, на селския площад се изпълни ритуалът по захранване на конете, които заблажиха със захар, царевица, пшеница и орехи.

За Тодоровден жените бяха омесили питки във формата на подкова и конска глава за здраве и плодовитост. Също така по обичай те се поклониха „доземи“ на своите свекърви в знак на уважение и почит, а последните шариха челата на конете с червени яйца, за да бъдат късметлии в надбягванията и в добро здраве. 

След извършването на този обряд, предстоеше най-вълнуващото събитие от празничната програма - конните състезания. Интересна легенда от селския фолклор гласи, че в Бачево те датират още от времето на османското владичество, когато османлиите са организирали с цел забавление конски надбягвания в местността „Власовица“, но забранявали на християните да се радват на подобно развлечение. 

В кушиите участваха както и професионалисти с породисти коне от конните бази в Бачево, така и се бяха записали любители на ездата от Банско и Разлог със собствените си коне. Надпреварата приключи с вкусни награди за конете победители и техните стопани. Глъчката от състезанията бързо се пренесе на площада, където жителите и гостите на селото се насладиха на фолклорни песни и се вихриха в ритмите на българските народни танци. С този весел завършек бачевци изпратиха слънчевия ден, а по традиция още не изпратили тазгодишния Тодоровден, мнозина започнаха да се готвят за следващото посрещане на Конския Великден през 2021 година.

Материалът е изготвен от Мария Чорбаджийска, ученичка в ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“, гр. Благоевград, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

Снимки: Кметство Бачево, Фейсбук

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин