Трети март във Вършец

2106 преглеждания

Репортаж на Емма Лилова, ученичка в СУ „Иван Вазов“, гр. Вършец

Трети март  е денят, който ни сплотява и извисява, който ни напомня, че имаме героично минало и ни зарежда с национално самочувствие. С това неугасващо послание малкото курортно градче Вършец чества 142-та годишнина от Освобождението на България. 

Жители и гости на града се събраха на централния площад, за да станат част в организираното от Община Вършец тържествено отбелязване на Националния празник.

В тържеството участваха мажоретен състав при СУ „Иван Вазов“, придружен от ученически духов оркестър „Дефилир“, деца от ДГ „Слънце“, мъжка вокална група „Българи“ и танцов състав „Северняче“.

Пред сградата на общината, се състоя тържествена церемония по издигане на националното знаме на Република България. На нея присъстваха кметът на Община Вършец инж. Иван Лазаров, зам.- кметовете Петър Стефанов и Георги Янкулов, инж. Даниела Тодорова - секретар на общината и общински съветници.

Кметът на Общината инж. Иван Лазаров отправи поздравление по повод празника. В него, той спомена, че на този ден ние се прекланяме пред героизма на всички знайни и незнайни войни, дали живота си за свободата на България - за тази свобода, която не е получена даром, а е обагрена от кръвта на Априлското въстание и Шипчненската епопея. „Нека си спомним за саможертвата на тези герои, да бъдем мотивирани, да работим за техните цели и идеали - да видят една свободна и истинска България“, призова инж. Лазаров.

Празникът завърши с дълго Дунавско хоро, в което се включиха жители, гости и участници в тържеството.

Материалът е изготвен от Емма Лилова, ученичка в СУ „Иван Вазов“, гр. Вършец, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин