Урок по родолюбие в Регионален историческия музей - Благоевград

1608 преглеждания

Репортаж на Цветелина Чучукова, ученичка в ПМГ „Акад. Сергей Корольов“, гр. Благоевград

На 3-ти март, Национален празник на Република България, жители и гости на град Благоевград се насладиха на специално подготвената програма от Регионалния исторически музей - Благоевград. През целия ден, входът за посетителите беше безплатен, а при пристъпването на прага на културната институция, хората получаваха като подарък лентички с българския трибагреник.

Празничната програма за деня започна с „Урок по родолюбие“, организиран съвместно с Национално дружество „Традиция“, регионален клон Благоевград. На урока бяха представени образци на унифоми и въоръжение от периода на Руско-турската освободителна война. Посетителите на музея се докоснаха до реплика на Самарското знаме, наградено с кръст за храбост. Бяха показани униформи на българското опълчение, които след Освобождението са се превърнали в модел на първите униформи на Българската армия. Посетителите имаха възможост да видят хладни и огнестрелни оръжия, част от които са участвали в освободителните боеве. Сред тях бе ятаган, използван от османската армия, както и френската пушката „Шапсо“, която е била въоръжението на българското опълчение.

След това дойде ред на най-интересната за децата част - демонстрацията на огнестрелните оръжия, която се състоя пред музея, като за целта бяха взети всички необходими предпазни мерки. Представителите на Национално дружество „Традиция“ направиха безопасен периметър около стрелците, които произведоха изстрели във въздуха.

След демонстрацията, посетителите се върнаха отново в музея, където на фона на изпълненията на ансамбъл „Езерец“ към Народно читалище „Никола Вапцаров“, бе открита фотоизложбата  „Истинската България“ на Асен Великов. Изложбата е посветена на българските традиции. Тя се състои от 32 табла със снимки на хора в народни носии. Идеята за самата изложба възниква, когато Асен Великов започва да събира автентични носии. „Искам хората да виждат миналото ни, защото без него няма бъдеще“, споделя той.

С разнообразната си познавателна програма, посветена на Националния празник, Регионален историческия музей - Благоевград даде възможност на всички желаещи да се докоснат до българската история, традиция и обичаи да намерят още основания да се чувстват горди, че са българи.

Материалът е изготвен от Цветелина Чучукова, ученичка в ПМГ „Акад. Сергей Корольов“, гр. Благоевград, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

Снимки: Регионален исторически музей - Благоевград, Фейсбук

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин