Христина Шопова: „На когото му се работи и иска да се развива, винаги има бъдеще“

3669 преглеждания

Със заместник кмета на община Благоевград разговаря Валерия Гаджева

Ще ви представя Христина Шопова, заместник-кмет на Община Благоевград, с която разговарям за нейната работа, културната програма на града, професионалната реализацията и любовта към родния край.

Бихте ли ми споделили малко повече в какво се изразява работата Ви като заместник кмет? 

Аз отговарям за ресор, който включва здравеопазване, социални дейности, образование, култура, спорт и пиар. Всеки човек си знае плюсовете и минусите на своята професия. Не се оплаквам, но наистина е много отговорна и трудна, защото тук много пряко опираш до човека, до контакта с него, дори до човешки съдби и затова винаги съгласувам и с моя екип и разбира се с кмета на Община Благоевград, защото това са решения, които могат да променят една човешка съдба и затова човек трябва да е много внимателен, когато ги взема.

С какво се отличава Благоевград от останалите? 

Първо, това е моя роден град и ми харесва всичко в него. Отличава се с това, че е най-красивата община за мен. Винаги съм твърдяла, че за Благоевград важи приказката, че родното място си е най-мило и най-хубаво. Преди години, когато отидох да уча като студентка в София, бях с основателно самочувствие, че идвам от един много развит и в културно, и в икономическо отношение град. Бяхме много активни млади хора. Винаги ми е било любимо да се връщам, а когато съм далече ми е мъчно за него. Обичам града, обичам съучениците и приятелите си. За мен този Благоевград е най-красивият на света.

Към какво се стреми общината в момента? Какво искате да се подобри?

Винаги има към какво да се стреми и истината е, че много неща започнаха да се подобряват. Успяхме да възстановим събития, които, за съжаление, бяха престанали да съществуват. Както споменах преди, отидох студентка от един град, където имаше “Франкофоли”, “Алем Мак” и “Златна Антена”. За съжаление, връщайки се преди осем години и започвайки работа, тях ги нямаше, а това бяха големи международни събития. Ние сме едно поколние, което имаше възможността и щастието да бъде възпитавано в един много културен и приятен дух в силните години на нашия театър, на ансамбъл “Пирин”, и с много голямо съжаление, когато се върнах, всичко това някак си беше в застой. Много се радвам, че с целенасочената политика в тази посока, завъртяхме отново нещата, за да се случват отново в Благоевград.

С какво най-много се гордеете в професионален план?

С това, че успяхме да провокираме децата на Благоевград и все повече да виждаме техните изяви, защото сме убедени в това, че когато децата се изявяват по-често на сцена, те свикват с нея, свикват с публиката. Не само да ги виждат мама, баба. Защото това е сигурната публика, която винаги ще те хареса. Децата могат да се чувстват отговорни за правенето на програмата на града, да се чувстват мотивирани. Наблюдавам как много от тях буквално израстнаха пред очите ни в културен план. Все по-голяма смелост добиват да участват в национални формати, което за нас е голяма награда. Стремим се по всякакъв начин да ги стимулираме. И не на последно място - възраждането на фестивала “Франкофоли”. Това беше една не лека петгодишна битка, защото много лесно е нещо да се закрие и съсипе, но е много по-трудно да се възстанови и отново да му се даде начало. И ето, в момента сме пред прага на петото издание на фестивала. Гордеем се и с театралния фестивал “Тара-ра-бумбия”, на който предстои седмо издание, с “Блус и Джаз” фестивала, с възраждането на ансамбъл “Пирин”, който също заварихме, за съжаление в застой.

Вие освен зам. кмет сте и активен гражданин на града. Според вас възможна ли е професионална и житейска реализация тук? 

На когото му се работи и иска да се развива, винаги има бъдеще. Самата аз никога не съм мислила въобще, че кариерата ми ще се развива тук, но ето - има шанс. За мен, който има желание да работи, винаги може да намери своето поприще.

Ако се върнем малко към реализираните проекти на общината - кои културни събития предизвикаха най-голям интерес от публиката?

Безспорно, шампионът е “Франкофоли” с 30 000-на публика, която оцени фестивала. Първото издание бе направено буквално за един месец, с много съпътстващи събития. Истината е, че френските партньори постоянно вярваха, че този град отново ще бъде там, където трябва. Тази публика все едно някъде беше стояла и чакаше своето събитие. Изключителни хора идват, интелигентни, възпитани с много отношение към тази музика, което за нас е огромно щастие. Да не подценяваме и другите събития, които в годните успяха да отгледат своята публика. Възпитанието в култура става в една много ранна възраст, много последователно и целенасочено. Това, според мен, трябва да бъде една държавна политика, защото ние се опитваме тук, на местно ниво, но това трябва да е приоритет. Когато едно малко дете или млад човек бъде възпитан, то никой не може да му промени усещанията за качество, за култура, а той самият започва да изисква.

Какви предстои в общината в близкото бъдеще?

Започна пролетният фестивал на изкуствата. Това е един от най-очакваните фестивали, който е както вълнуващ, така и доста натоварен. Започна с “Блус и Джаз” фестивала, който имаше много голям успех. Зала “Орфей”, където се проведе, се оказа тясна за публиката. И ще завършим с “Франкофоли” на 21 и 22 юни. Разбира се, предстои “Тара-ра-бумбия” и отново ни очаква панаир на книгата. Сега е моментът да спомена, че много събития, които участват във фонд "Култура" ще се включат в нашия културен календар. Ще има “Занаят фест”, фестивал “Балкански игри”. Много интересни събития, които са насочени конкретно към хората, така че да ги провокират и да ги изненадат. За всеки вкус има по нещо. Много изложби и продължаваме със съвременното изкуство, което представяме в Благоевград. Успоредно върви подобряването на културната инфраструктура на Благоевград, с което сме много щастливи, че се случва. Фоайето на Младежкия дом в момента се преобразява и става едно място, където млади хора ще могат да обменят идеи. Тази година ще възродим лятното кино в кв. "Вароша "и ще имаме възможността да гледаме кино и концерти на децата. Предстои ремонт на зала “Яворов”. Много неща успоредно вървят, за да може когато се развиваме културно, да можем да развиваме и културната инфраструктура.

Материалът е изготвен от Валерия Гаджева, ученичка в ПМГ „Ак. Сергей Корольов“ гр. Благоевград, за ученическия проект на EspressoNews - „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeSamsoniteBHTC 

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“: Община Враца