Четврърта мобилност по проект Еразъм+ „21st century skills exploring cultural heritage“ в Добрич

1337 преглеждания

Репортаж на Александра Дралчева, ученичка в СУ „Свети Климент Охридски“, гр. Добрич

От 1-ви до 7-ми март, СУ Свети Климент Охридски в град Добрич бе домакин на четвъртата и последна мобилност по проект Еразъм+ 21st century skills exploring cultural heritage, финансиран от Европейската комисия. 43-ма ученици от Нидерландия, Испания, Чехия и България имаха възможност да се запознаят с част от културните си различия, обичаи и традиции през погледа на уменията на 21-ви век.

През цялата седмица, програмата на проекта беше изпълнена с посещения на множество паметници на културата, изработка на традиционните за българите мартеници и изучаване на български танци. На 3-ти март всички присъстваха на официалните празненства по повод  националния празник на България в град Добрич.

В най-запомнящ се момент за голяма част от участниците беше наблюдение на древния тракийски ритуал - нестинарство в черноморския курорт „Свети Константин и Елена“. Въпреки притесненията заради разпространяващия се в световен мащаб COVID-19, участниците не скриха позитивните си впечатления от престоя им в България, през последния ден от програма.

Материалът е изготвен от Александра Дралчева, ученичка в СУ „Свети Климент Охридски“, гр. Добрич, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин