Ще намерим смирение в нашия вътрешен духовен храм

1176 преглеждания

Коментар на Ванеса Филипова, ученичка в 78. СУ „Христо Смирненски“, гр. Банкя

Един от най-светлите  християнски празници е  Възкресение Христово. Този празник се свързва и със сплотяването на всички християни от  целия свят. Великден  носи със себе си обичаи, запазили се с векове. Исус Христос  е дошъл на земята , с мисията да изкупи човешките грехове и да донесе мир, доброта и спокойствие. А какво правим ние? Все още грешим, завиждаме, алчни сме, злобни сме, мразим, не правим нищо добро, ако не получим нещо в замяна. Питам се всеки път защо?!? Възможно ли е този COVID-19 да е дошъл, за да разберем значението на саможертвата на Исус Христос? Наистина ли трябва да преживеем това мъчение и страдание, за да проумеем, че ние сме човешки същества, които трябва да разпространяват добро и да помагат?

Тази година ще бъде нашето възкресение, защото ще отбележим тези свети празници различно от обичайното, заради ограничителните мерки срещу разпространението на коронавуруса в България. Няма да отидем в черквата в града ни, а ще намерим смирение в нашия вътрешен духовен храм. Там ще се помолим да не се осъществят думите на хора, които си мислят, че властват над нас. Не е нормално тези, които ръководят държавата да пълнят главите на бедните изстрадали хора с песимистични предсказания, че детските площадки ще се превърнат в морги, а хладилните камери няма да бъдат за месо, а за трупове.  Не  е  нормално да се затварят пазари, защото има струпване на хора, а в супермаркетите да се блъскат.  Не е нормално да мислим за себе си, а да забравяме всички хора, защото всички на този свят сме семейство. Колкото и да е мрачна ситуацията, трябва да имаме вяра и отговорност. Изглежда, че светът се разпада, но има нещо, което отдавна се е разпаднало - нашите ценности.

Нека по време на тази пандемия да помислим за всички, независимо националността, цвета на кожата, езика или религията. Трябва да  бъдем съпричастни с болката. Сега, заради извънредното положение, много хора нямат какво да сложат на трапезата си, няма как да празнуват Великден и това не е само по време на това положение. Ние можем да купим храна . Да отделим време и да зарадваме тези хора. Болните от други болести не се лекуват, не се изследват, защото според някои лекари коронавирусът  е много по-опасен от онкологичните болести, например . Всеки ден чуваме по телевизията колко хора са починали от COVID-19, но имат придружаващи болести. Питам се не може ли да са починали не заради вируса, просто заради болестта си. Нужно ли е всеки ден да се говори за смърт, или по този начин ни се отклонява вниманието от другите сериозни проблеми в страната ни? Всичко манипулирано ли е?

Мисля така, защото през 2015 г., когато в Южна Корея от Саудитска Арабия се появи Близкоизточния респираторен синдром - MERS, който се разпространяваше дори по-бързо, не стана толкова известен, колкото COVID-19. Не се взеха мерки като тези извънредни ситуации, които според мен са много по-опасни за човека. Така се спира икономиката, образованието, здравеопазването и културата. Защо някои лекари в другите страни взимат решения кой да живее и кой не. Възможно е тази пандемия да ни припомни, че сме хора, че чувстваме. Забързаният ни ежедневен живот ни кара да забравим за приятелство, роднини. Но сега имаме време - то ни е подарък. Подарък е, защото сега можем да обърнем внимание на хората, които обичаме. Да се грижим за тях, да се погрижим за себе си, защото само човек, който е в мир и хармония със себе си, излъчва и предава на другите положителна енергия, а сега ни е особено нужна. Сега и занапред трябва да се научим да обичаме, да помагаме от сърце и душа и да се усмихваме, каквото и да ни струва. Трябва да се сплотим, защото сплотени можем всичко. Трябва да мислим разумно и да не позволяваме друг да управлява живота ни.

По пътя към Любовта

Материалът е изготвен от Ванеса Филипова, ученичка в 78. СУ „Христо Смирненски“, гр. Банкя, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин