Трети март в град Елин Пелин - 142 години свобода

1235 преглеждания

Репортаж на Виктория Георгиева, ученичка в СУ „Васил Левски“, гр. Елин Пелин

На тази дата през 1878 е подписан Санстефанският мирен договор, за прекратяването на Руско-турската освободителна война, който бележи Освобождението на България.

И тази година град Елин Пелин отбеляза тържествено националния празник. Паметното тържество, се проведе от 11:00 часа, като начало постави шествие, което започна в началото на града и завърши пред сградата на Общината.

Начело на шествието, бе танцьорката Валентина Колчева, пресъздала образа на българската революционерка Райна Попгеоргиева, известна още като Райна Княгиня, следвана от танцови състави, духов оркестър и военнослужещи от цялата община. По традиция, самата програма започна с празничен камбанен звън и издигане на националното знаме. Всеки присъстващ получи малко трибагрениче и уважително сведе глава на химна на Република България, в знак на почит.

Приветствена реч, беше към гражданите и гостите на тържеството отправи Ивайло Симеонов - кмет на Елин Пелин, а празникът продължи с музикални изпълнения и танци от съставите от общината.

Независимо от лошото време, хората се събраха, за да уважат този значим ден за нас българите, на който за 142-ра година отдаваме почит пред борците, дали живота си за България. Нека ценим и пазим нашето минало, нашето настояще, а и бъдеще.

Материалът е изготвен от Виктория Георгиева, ученичка в СУ „Васил Левски“, гр. Елин Пелин, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин