Горещи напитки за студени дни (рецепти)

139 преглеждания

Какво по-хубаво от това в студените зимни дни, да се поглезиш с нещо топло и сгряващо

Зимата притежава усещането за уют и топлина повече от който и да е от другите сезони. Какво по-хубаво от това в студените зимни дни, да се поглезиш с нещо топло и сгряващо.

Ето и нашите предложения за чаша топлина и сладост:

Barbajada - Миланска напитка с какао и кафе

Защо да избирате между кафе и горещ шоколад? Миланската напитка, наречена barbajada, е пенлива смес от двете, покрита с разбита сметана, за истинско удоволствие.

Необходими продукти:

1/4 чаша какао на прах

1/4 чаша захар

1 1/2 чаши мляко

2/3 чаша силно кафе или еспресо

Разбита сметана, за сервиране

Начин на приготвяне:

В средно голяма купа разбъркайте какаото на прах и захарта, докато се смесят добре. Загрейте млякото в тенджера. Добавете сместа от какаото и захарта, заедно с кафето. Бъркайте бързо, докато стане горещо и пенливо. Налейте напитката в затоплени чаши и украсете отгоре с бита сметана.

Parisian Hot Chocolate - Парижки горещ шоколад

Този шоколад за пиене е с богат и интензивен вкус. Сервирайте го в малки чаши еспресо.

Необходими продукти:

1/4 чаша плюс 2 супени лъжици какао на прах

2 супени лъжици захар

1/4 чаена лъжичка сол

1 литър пълномаслено мляко

около 250 грама млечен шоколад, ситно нарязан

около 60 грама черен горчив шоколад с 60% какао, нарязан на ситно

Начин на приготвяне:

В средно голяма тенджера разбъркайте какаото със захарта и солта. Добавете млякото, млечния шоколад и горчивия шоколад.

Загрява се на умерен огън и се бърка непрекъснато, докато шоколадът се разтопи и сместа стане хомогенна. Избягвайте да оставяте сместа да заври. Сервирайте веднага.

Swiss Miss With Mini Marshmallows  - шоколадова напитка с мини бонбони маршмелоу

Перфектна рецепта за лека и не е много сладка напитка, която ще ви затопли колкото и снегове и ветрове да има навън.

Необходими продукти за какаовия микс:

около 150 грама пудра захар

около 90 грама бял шоколад, натрошен на парчета

40 грама какао на прах

около 40 грама тъмен шоколад, натрошен на парчета

щипка сол

1 ванилия

1/2 чаена лъжичка разтворимо кафе

мини бонбони маршмелоу

Необходими продукти за приготвяне на напитката:

3 супени лъжици какаов микс

около 200 мл мляко

Начин на приготвяне:

Какаов микс

В купата на кухненски робот сложете пудрата захар, белия шоколад, какаото на прах, тъмния шоколад, солта, ванилията и разтворимото кафе. Разбийте, докато сместа се смила фино. Ако уредът започне да се затопля, направете почивка за минута, за да се охлади. Продължете, докато не останат големи парченца шоколад. (Не разбивайте непрекъснато, тъй като това ще доведе до затопляне на машината и ще започне да разтапя шоколада, създавайки а груба смес.)

Прехвърлете смляната какаова смес в съд с капак. Сместа може да се съхранява за неопределено време при стайна температура.

За да приготвите какаото:

Разбъркайте 3 супени лъжици какаово смес във врящо мляко. Добавете бонбони маршмелоу.

Champurrado - мексикански горещ шоколад с царевично брашно

Тази сладка ароматна напитка обогатена с тъмен шоколад и канела е идеална за зимата.

Необходими продукти:

1/2 чаша царевично брашно

3 чаши вода, плюс още, ако е необходимо

1 чаша мляко

около 120 грама  тъмен шоколад, натрошен на парчета

3 супени лъжици кафява захар

1 канелена пръчка или 1/4 чаена лъжичка смляна канела

щипка сол

Начин на приготвяне:

В голяма тенджера сложете царевичното брашно и поставете на умерен огън. Бавно добавете водата, на тънка струя, докато разбърквате непрекъснато, за да избегнете бучки. Добавете млякото, шоколада, кафявата захар и щипката сол и оставете да къкри докато шоколадът се разтопи. Добавете и канелата.

Намалете котлона, като бъркате непрекъснато, в продължение на 5 минути. Изхвърлете пръчката канела, ако използвате. Разредете с допълнителната вода, ако е необходимо, за да създадете плътна, но все пак годна за пиене гореща напитка (точната консистенция е въпрос на личен вкус) Опитайте на вкус, като добавите още захар или сол, ако желаете. Може да разпените напитката с бъркалка или пасатор, след това сипете в чаши и сервирайте.

Peanut Atole - гореща мексиканска царевична напитка с фъстъчен вкус

Това е вариант на Champurrado, в който шоколадът е заменен с фъстъчено масло.

Необходими продукти:

1/2 чаша гладко фъстъчено масло

1 чаша мляко

1/2 чаша царевично брашно

3 1/4 чаши вода, плюс повече, ако е необходимо

3 супени лъжици тъмнокафява захар

щипка сол

Начин на приготвяне:

С помощта на блендер пасирайте фъстъченото масло и млякото.

В голяма тенджера сложете царевичното брашно и поставете на умерен огън. Бавно добавете водата, на тънка струя, докато разбърквате непрекъснато, за да избегнете бучки. Оставете да къкри и разбийте с фъстъчено мляко, кафява захар и щедра щипка сол.

В голяма тенджера сложете царевичното брашно и поставете на умерен огън. Бавно добавете водата, на тънка струя, докато разбърквате непрекъснато, за да избегнете бучки. Добавете  пасираната смес от фъстъчено масло и мляко. Добавете и захарта и щипката сол

Намалете котлона, като бъркате непрекъснато, в продължение на 3 минути. Разредете с допълнителната вода, ако е необходимо, за да създадете плътна, но все пак годна за пиене гореща напитка (точната консистенция е въпрос на личен вкус) Опитайте на вкус, като добавите още захар или сол, ако желаете. Може да разпените напитката с бъркалка или пасатор, след това сипете в чаши и сервирайте.

Източник и снимки: seriouseats.com

Още рецепти ястия и напитки може да намерите ТУК.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук