Рецепта на седмицата: Картофен огретен с бекон и гъби

534 преглеждания

Вкусно и засищащо ястие

Ако търсите лесно, но впечатляващо ястие, този картофен огретен с бекон и гъби е перфектният избор. Приготвя се бързо, но резултатът е наситен, кремав и ароматен, с хрупкава кашкавалена коричка, която кара всички да искат още.

Време за подготовка: 20 минути

Време за готвене: 45-50 минути

Общо време: 65-70 минути

Брой порции: 4-6

Необходими продукти:

1 кг картофи

200 г бекон, нарязан на кубчета

200 г гъби (печурки или други по избор), нарязани

200 мл сметана за готвене

100 г настърган кашкавал

1 с. л. зехтин

сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Сварете картофите в подсолена вода до полуготовност (около 10–12 минути). Отцедете ги, охладете и нарежете на кръгчета. В тиган с малко зехтин запържете бекона до златисто. Добавете нарязаните гъби и гответе още 5–7 минути, докато омекнат. В намазнена тава подредете ред картофи, след това малко от бекона и гъбите. Повтаряйте слоевете, докато изчерпите продуктите. Залейте със сметаната, посолете и поръсете с черен пипер. Отгоре разпределете настъргания кашкавал. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 30–35 минути или докато повърхността стане златисто-кафява.

Съвет: Ако желаете по-кремообразен огретен, можете да добавите малко мляко към сметаната.

Съвети за сервиране: Можете да гарнирате с пресен магданоз или малко мащерка за допълнителен аромат.Сервирайте с лека зелена салата или свежи зеленчуци за пълноценна вечеря.

*Времето за подготовка и готвене може да варира в зависимост от вашата скорост и опит в кухнята, както и от спецификата на вашите електроуреди.

Търсите „Нещо вкусно“? Още интересни предложения вижте тук:

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук