Ако търсите лесно, но впечатляващо ястие, този картофен огретен с бекон и гъби е перфектният избор. Приготвя се бързо, но резултатът е наситен, кремав и ароматен, с хрупкава кашкавалена коричка, която кара всички да искат още.
Време за подготовка: 20 минути
Време за готвене: 45-50 минути
Общо време: 65-70 минути
Брой порции: 4-6
Необходими продукти:
1 кг картофи
200 г бекон, нарязан на кубчета
200 г гъби (печурки или други по избор), нарязани
200 мл сметана за готвене
100 г настърган кашкавал
1 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Сварете картофите в подсолена вода до полуготовност (около 10–12 минути). Отцедете ги, охладете и нарежете на кръгчета. В тиган с малко зехтин запържете бекона до златисто. Добавете нарязаните гъби и гответе още 5–7 минути, докато омекнат. В намазнена тава подредете ред картофи, след това малко от бекона и гъбите. Повтаряйте слоевете, докато изчерпите продуктите. Залейте със сметаната, посолете и поръсете с черен пипер. Отгоре разпределете настъргания кашкавал. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 30–35 минути или докато повърхността стане златисто-кафява.
Съвет: Ако желаете по-кремообразен огретен, можете да добавите малко мляко към сметаната.
Съвети за сервиране: Можете да гарнирате с пресен магданоз или малко мащерка за допълнителен аромат.Сервирайте с лека зелена салата или свежи зеленчуци за пълноценна вечеря.
*Времето за подготовка и готвене може да варира в зависимост от вашата скорост и опит в кухнята, както и от спецификата на вашите електроуреди.