„Спелуващите пчелички“ на Челопеч

2231 преглеждания

Репортаж на Цветина Георгиева, ученичка в ЧПГЧО „Челопеч”, гр. Челопеч

На 27 януари, в Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” село Челопеч се проведе училищният кръг от състезанието по правопис на английски език „Spelling bee”. Състезанието се организира от фондация „Корпус за образование и развитие - КОРПлюС“ в партньорство с фондация „Америка за България” и с подкрепата на Министерството на образованието и науката, Американското посолство и Британския съвет, и тази година отбелязва своята десета годишнина. Първото състезание Spelling Bee е проведено в България през 2011г. по идея на две доброволки от Корпус на мира в България - Фелиша Бивънс и Ерин Рели. В него участват само училища, в които преподават доброволци от Корпус на мира, а през следващата година се включват повече участници.
 
Spelling bее e състезание, в което учениците спелуват, т.е произнасят, различни думи буква по буква. Според организаторите подготовката и участието в състезанието стимулира интереса на учениците към английския език, помага им да подобрят правописа и да обогатят речниковия си запас от английски думи, изгражда умения за състезателност и постоянство и дава възможност за допълнителна изява. Състезанието е насочено към ученици до 14 години и до седми клас, от всички общински, държавни и частни общообразователни училища в страната. Състезанието се провежда в три етапа: училищен, регионален и национален. Участниците и победителите във всеки етап получават сертификати и други награди, а за финалистите се организира едноседмичен летен езиков лагер, изпълнен с много игри, забавления, но и придобиване на още нови познания и създаване на приятелства.
 
В първия етап от състезанието в училището в Челопеч се включиха 13 ученици от пети до седми клас, които имаха нелеката задача да научат 500 думи по предварително обявен списък. Състезанието се провежда за шести път в основното училище в Челопеч и за пореден път получава сериозна подкрепа от всички, които имат отношение към училищния живот - учители, персонал, ученици, родители и гости, като по-голяма част от организацията на събитието тази година бе изпълнена от Теодора Недева, преподавател по английски език и Делина Златанова, библиотекар в училището, които „неуморно работиха за доброто представяне на нашите пчелички”, четем на страницата на училището във Фейсбук. Официални гости на събитието бяха председателят на Общинския съвет на община Челопеч, бивши директори и учители в училището, както и бивши състезатели и победители в състезанието. За диктор, който да произнася думите на учениците преди те да ги спелуват, бе поканена за трети път Анастасия Димитрова, преподавател по английски език в Частна профилирана гимназия с чуждоезиково обучение „Челопеч”, която „за пореден път прие присърце своята роля в състезанието”, добави временно изпълняващия длъжността директор Нонка Бантова.
 
За доброто настроение и създаването на приятна обстановка, която да предразположи състезателите и да отхвърли притесненията им голяма роля изигра украсата на залата, която включваше балони надуваеми пчелички, жълти чадъри, хартиени цветя и пчелички, рамка за снимки и дори истински кошер - символ на трудолюбивите ученици. Състезателите бяха подкрепяни и от малките мажоретки, които ги поздравиха със стихове от състезанието, написани специално за юбилейното издание.
 
Преди официалното начало на състезанието Нонка Бантова поздрави всички присъстващи, даде съвети на състезателите и им пожела успех. След нея, Делина Златанова припомни на участниците и гостите правилата на състезанието, и даде официален старт. Spelling bее е състезание с елиминиране и последният останал състезател се обявява за победител. Победителят в училищното състезание и неговият подгласник се класират за регионалните състезания и подготвят допълнителни 200 думи, а най-добрите трима от регионалните кръгове се класират за финала в София и получават още 100 думи. Тази година второто място се зае от Мартин Кубански от 6 клас, а победител за трети път стана Ивайла Панова, ученичка в седми клас, които ще трябва да се преборят с останалите класирани през март.
 
След края на състезанието Бантова и Димитрова връчиха наградите на победителите и сертификатите на всички останали участници и състезатели, учители, родители и гости имаха възможността да се присъединят към направата на общи и индивидуални снимки. Всички си тръгнаха усмихнати и удовлетворени от оспорваното състезание, а на победителката и нейния подгласник можем само да пожелаем успех за следващия кръг.

Материалът е изготвен от Цветина Георгиева, ученичка в Частна профилирана гимназия с чуждоезиково обучение „Челопеч”, гр. Челопеч, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:


Медийни партньори на конкурса са:


Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца