България е навсякъде по света, споделят хората от Елин Пелин по повод Националния празник

1452 преглеждания

Репортаж на Киара-Маргарита Никита, ученичка в СУ „Васил Левски“, гр. Елин Пелин

На Трети март гражданите на Елин Пелин и околните селища се събраха на площад „Независимост“, за да отпразнуват Националния празник. Задружно да отбележат свободата и саможертвата за Родината. На трети март 1878 година в града Сан Стефано се подписва дългоочакваният мирен договор след Руско-турката война (24.04.1877-03.03.1878), който дава ново начало за прероденото ни отечество.

Тържествата по повод празника започнаха с шествие, което тръгна от НЧ „Елин Пелин 1896“ и извървя пътя до площад „Независимост“. В него се включиха мажоретните състави при НЧ „Елин Пелин 1896“, село Столник и гара Елин Пелин - „Nani Dance”, последвани от духовия оркестър. Начело на шествито бе жена на кон, облечена като Райна Княгиня и развяваща байрак с надписа „Свобода или смърт“.

„Трети март - свобода извоювана със смелостта на велики герои.С апостолското дело на Дякона, с бунтовните стихове на Ботев, с кръвта на априлци,с вярата на батачина, с безстрашието на опълченци, с подвига и саможертвата на хиляди руски, украйнски, румънски, финландски, литовски, белоруски воини, положили кости за нашата свобода. Към тях е нашата дълбока, човешка признателност“, заяви водещият преди да даде думата на кмета на общината - Ивайло Симеонов, който отправи благодарностите си към населението, което единно и сплотено за пета поредна година празнува по този начин.

„Днес свеждаме глава пред подвига на нашите предци, които са дали живота си, труда си и всичко това което им е било най-свидно, за да можем ние днес да се наричаме българи и да живеем свободни. Ако заедно почитаме и заедно се борим, няма да се налага да се освобождаваме от тирания. Честит празник българи! Съхранявайте българското, предавайте го и дано Господ ни пази!“, заяви кметът, подканвайки народа да се замисли за важността от това хората да са свободни.

Празничната програма продължи с изпълнения на мажоретните състави, съставът по народни танци „Шопски ансамбъл“, духовия оркестър и музикалната група „Камбанки“ при НЧ „Елин Пелин 1896“, които показаха разнообразието на българската култура. „България не е на три морета, нито граничи отвсякъде със себе си... България е в цял свят, нейната култура се простира навсякъде, където има българи, които я носят в сърцето си. Тя е част от модерната култура, а децата ни печелят уважение и престиж във всички поприща - в науката, в спорта, изкуствата, представлявайки родината си. България няма граници!“ , това заявиха участници при разговор с мен.

Честването на Националния празник в Елин Пелин бе уважено от народния представител Васил Цветков, председателя на Общинския съвет - Николай Плещов, кметовете на всички населени места в община Елин Пелин и др.

Материалът е изготвен от Киара-Маргарита Никита, ученичка в СУ „Васил Левски“, гр. Елин Пелин, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин