На днешния ден: Брат Пит на 60 години

832 преглеждания

Звездата печели „Оскар“ за участието си в „Имало едно време в Холивуд“

На 18 декември 1963 г., в град Шоуни, щата Оклахома е родена филмовата звезда Брат Пит Учи счетоводство в университета в Мисури и напуска колежа два месеца преди да завърши, и образованието му остава незавършено. Отива в Лос Анджелис, където с малкото спестени пари ходи на уроци по актьорско майсторство. Получава епизодични роли в сериали. Първата му роля в киното е през 1990 г., във филма на Ридли Скот „Телма и Луиз“. Екранното му присъствие на млад каубой е от само една минута, но е достатъчно, за да бъде забелязан.

1

През следващите няколко години получава малки, но запомнящи се роли, които изграждат образа му на магнетичен красавец, способен да поеме роли в широк диапазон. 1994 г. е ключова за кариерата му. Тогава излизат на екран филмите „Интервю с вампир“, в който си партнира с Том Круз, Крисчън Слейтнър, Антонио Бандерас и др. и „Легенди за страстта“, в който влиза в една от незабравимите си роли на бунтаря Тристан.

През следващите няколко години статутът му на изключителен актьор е затвърден с превъплъщенията му в „Седем“, „Дванадесет маймуни“, „Слийпърс“, „Седем години в Тибет“, „Жив дявол“, „ Да срещнеш Джо Блек“ и „Боен клуб“. 

Без да се притеснява да експериментира и избирайки внимателно своите роли, Брат Пит се появява в култовата лента на Гай Ричи, „Гепи“, в „Мексиканеца“ си партнира с Джулия Робъртс, а през 2001 г., заедно с Джордж Клуни и Мат Деймънт стартират франчайза „Бандата на Оушън. През 2004 г., приема ролята на Ахил, в суперпродукцията „Троя“, играе във „Вавилон“ и в екшън комедията „Мистър и Мисис Смит“, където се свързва с Анджелина Джоли.

За главната си роля в „Странния случай на Бенджамин Бътън“ през 2008 г., печели първата си номинация за Оскар. Следва незабравимата му роля на Алдо Рейн в „Гадни копилита“, на Куентин Тарантино и втора номинация за Оскар за главна мъжка роля за превъплъщението му в „Кешбол“ през 2011 г.

Във филмографията му влиза и участието във филма на ужасите „Z-та световна война“. През 2016 изиграва ролята на английски разузнавач през втората световна война във военния трилър „Съюзени“, където си партнира с Марион Котияр. През 2019 г. получава своя закъснял „Оскар“, за участието си в „Имало едно време в Холивуд“, на Куентин Тарантино.

През последните години той участва във филмите „Към звездите“, „Вавилон“ и „Убийствен влак“. Брат Пит се жени два пъти – за актрисата Дженифър Анистън, с която се запознава като гост-звезда в „Приятели“ и за Анджелина Джоли, с която започват връзка по време на снимките на „Мистър и Мисис Смит“. През 2014 г. следва шумен развод с обвинения в насилие и тормоз.

И на 60, Брат Пит продължава да е една от най-търсените филмови звезди, да е сред най-желаните и популярни мъже в света.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук