На днешния ден: Отбелязваме Световния ден на сърцето

1413 преглеждания

Мотото през 2023 г. е: „Използвай сърцето си, за да знаеш!“

На 29 септември отбелязваме Световния ден на сърцето. Той е обявен за такъв през 1999 г. от Световната федерация на сърцето (WHF) и Световната здравна организация (WHO). Целта на инициативата е чрез различни събития по света да се повиши информираността на обществото относно сърдечно-съдовите заболявания, опасността за здравето, която представляват, и превенцията им.

Към момента те продължават да бъдат една от водещите причини за заболяваемост и предотвратима смъртност в световен мащаб, като всяка година отнемат живота на над 18 милиона души. Затова е важно хората да познават рисковите фактори за развитие на тези заболявания и контролирайки ги, да се предпазват.

Онези от тях, върху които можем да въздействаме, са: високият холестерол, наднорменото тегло и слабата физическа активност, вредните навици като тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и преяждане, емоционалния стрес, високото кръвно налягане и захарният диабет. Въпреки че фактори като фамилната обремененост, полът и напредналата възраст са необратими, можем да им влияем, като ограничим останалите причини и се придържаме към принципите на здравословен начин на живот.

Мотото на Световния ден на сърцето през 2023 година е „Използвай сърцето си, за да знаеш!“.

За четвърта поредна година Дружеството на кардиолозите в България стартира Национална информационна кампания в Световния ден на сърцето от днес. Тя се провежда в партньорство с Министерството на здравеопазването и Асоциацията на студентите по медицина в България, съвместно с Българското дружество по интервенционална кардиология, Съсловното сдружение по кардиостимулация и електрофизиология и Българската лига по хипертония.

Сърдечно-съдовите заболявания продължават да бъдат причина № 1 за предотвратима смърт в България и в света. Те намаляват продължителността и качеството на живота, затрудняват здравните системи и предизвикват сериозни икономически щети за държавите.

Лекарите съветват, като превенция срещу сърдечно-съдовите заболявания да се изпълняват няколко простички неща – да се яде риба, постни храни и бели меса, особено за хората над 50 годишна възраст.

Да се спи между 7-8 часа на ден, да се правят между 7000 и 10 000 крачки дневно. Да се ограничи консумацията на алкохол и цигари, или изобщо да се спре, както и да не се вечеря обилно, късно вечер, преди сън.

Полезни за сърцето биха били намаляването на психическия стрес, положителните емоции, излетите сред природата и доброто разбирателство  семейството и сред приятелите. Необходимо е да се намалят и факторите, които могат да доведат до получаването на хроничен диабет и да се контролира кръвното налягане.

На 29 септември 2023 г. България отново се присъединява към призива на Световната сърдечна федерация за осветяване на значими национални обекти в червено в подкрепа на борбата със сърдечно-съдовите заболявания.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук