На днешния ден: Роден е Кристияно Роналдо

947 преглеждания

Той е европеецът с най-много Златни топки и Златни обувки

На 5 февруари 1985 г. в Мадейра, Португалия се ражда Кристияно Роналдо. Той е най-добрият европейски футболист и един от най-добрите футболисти в историята на футбола изобщо. Започва да се занимава с футбол в Спортинг Лисабон, където таланта му изгрява, като в сезона 2002/03 година, отбелязва 5 гола с екипа на отбора. Уменията му са оценени от мениджъра на английския Манчестър Юнайтед, сър Алекс Фергюсън. Точно тогава търси заместник за отишлия в Реал Мадрид халф на отбора, Дейвид Бекъм и решава да привлече младия португалец в редиците на водения от него клуб.

1

От 2003 г. до 2009 г. Кристияно Роналдо е футболист на Манчестър Юнайтед, като получава освободения от Бекъм номер 7, с който пише своята легендарна футболна история. През шестте си сезона в Англия, Роналдо развива изключителния си талант и голмайсторски нюх. Първоначално е използван като халф, а след това и като нападател. За изиграните за клуба в този период общо 292 мача, отбелязва 118 гола. Печели три пъти шампионската титла на Англия, става голмайстор на Висшата лига, носител на Златната обувка за голмайстор в Европа и печели първата си Златна топка през 2008 г. Във витрината на трофеите му влизат и първата купа от Шампионската лига и Световното клубно първенство, през 2008 г. Печели три път Комюнити Шийлд, два пъти Купата на лигата и един път ФА Къп с отбора на Юнайтед.

През 2009 г. прави трансфер и става играч на Реал Мадрид и най-скъпо платения футболист в света. С отбора на Реал са свързани и най-големите му успехи в клубната кариера – печели четири пъти Шампионската лига, по три пъти Суперкупата на Европа и Световното клубно първенство. Два пъти триумфира в шампионата на Испания, печели три пъти Купата на краля и два пъти Суперкупата на Испания.

В този период от кариерата си става автор на много ненадминати и до днес рекорди за клуба. Той е голмайстор за всички времена на Реал Мадрид, вкарал е най-много голове за клуба в шампионата на Испания, в Шампионската лига, в Купата на краля, най-много голове за един сезон за клуба, най-много голове във всички останали турнири, в които Реал е играл. Той държи и рекорда за най-много отбелязани хет-трика и голове от фаул.. Изумителното е, че всичките тези голови постижения са постигнати при голов коефициент от 1,045. Общо за Реал е изиграл 438 мача и е отбелязал 450 гола.

Единственият футболист вкарал в 6 поредни двубоя от „Ел Класико“. Той е първият играч който вкарва над 30 гола в четири последователни сезона в Ла Лига. И всичко това се случва в пряка конкуренция с другата голяма звезда на съвременния футбол и играч на легендарния отбор на Барселона от този период – Лионел Меси.

Кристияно Роналдо е европеецът с най-много Златни топки и Златни обувки, той държи рекорда и за най-много голове в груповата фаза на Шампионската лига. Единственият футболист вкарал 17 гола в историята на Шампионската лига за една календарна година. Единственият футболист вкарал във всичките 6 мача от груповата фаза на Шампионската лига. Единственият футболист ставал голмайстор на Шампионска лига в 6 поредни сезона  от 2012 до 2018 г. Роналдо е рекордьор по брой спечелени купи от шампионската лига – общо пет.

През 2018 г. преминава в Италианския гранд Ювентус. Там Роналдо печели два пъти шампионата на Италия, два пъти Суперкупата на Италия и един път Купата на Италия. За двата сезона, в които играе на Апенините става голмайстор на първенството и печели наградата за най-добър футболист на Италия. Така, Роналдо става единственият футболист отбелязал повече от 100 гола в три от най-футболните държави в Европа и света и повече от 50 гола в шампионатите им.  Той е единственият футболист печелил Златната топка, Златната обувка и наградата на ФИФА в един сезон в 2 различни отбора и единственият футболист ставал играч на годината в 3 различни топ първенства  на Европа - Англия, Испания, Италия.

През 2021 г. Роналдо се завръща в Манчестър Юнайтед, като за втория си престой там изиграва общо 54 мача и отбелязва 27 гола. След поредица скандали с клубното ръководство и треньорите заменили Солскяр, Роналдо и Юнайтед се разделят по взаимно съгласие. От края на 2023 г., футболната кариера на легендарния футболист продължа в набиращото скорост първенство на Обединените арабски емирство, в отбора на местния Ал Насър.

Роналдо играе за първи път за националния отбор на Португалия през 2003 г. С отбора на страната той печели Европейското първенство по футбол във Франция през 2016 г. и Лигата на нациите през 2019 г. И на това ниво Роналдо е носител на редица рекорди. Той е единственият футболист, който е отбелязал гол на четири Европейски първенства има най-много голове на европейски първенство, най-много голове на европейски и световни първенства, най-много голове за национален отбор, най-много голове за национален отбор в официално мачове, първият играч, отбелязал 10 хеттрика за национален отбор. Той е и футболистът с най-много голове в официални мачове в историята на футбола.

През август 2023 г., постига поредния си голмайсторски рекорд, като става голмайстор номер едно в национални първенства в цялата футболна история. Към този момент той има 517 гола за първенствата на Португалия, Англия, Испания, Италия и Саудитска Арабия, с които изпреварва легендите Ференц Пушкаш и Йозеф Бичан, които имат по 515 гола.

Любопитното е, че той носи името на американския президент Роналд Рейгън, на когото неговите родители са големи почитатели. Роналдо има общо четири деца. Три от тях са родени от сурогатна майка. От 2018 г. е женен за Джорджина Родригес, с която имат едно дете.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук