На днешния ден: Родена е Нери Терзиева

4487 преглеждания

Тя е един от най-уважаваните представители на журналистическата и комуникационните професии

На 21 февруари 1952 г. в във Велинград е родена голямата българска журналистка и комуникационен специалист Нери Терзиева. Завършва телевизионна журналистика във Факултета по журналистика и масова комуникация. Започва работа в Пловдивския телевизионен център на БНТ и остава там до 1989 г. Става популярна в цяла България, като автор и водещ на предаването „За един милиард“, което центъра продуцира.

През 1990 година става продуцент и водещ на централната новинарска емисия „По света и у нас“, като оформя тандем с журналиста Асен Агов. До 1996 г. тя е програмен директор на националната телевизия, основател и директор на втория телевизионен канал – „Ефир 2“.

Нери Терзиева

По време на президентските избори през 1996 г. влиза в екипа на кандидата Петър Стоянов и след встъпването му в длъжност е назначена за прессекретар на президента и като такава работи до 2002 г. Счита се за ключова фигура и един от създателите на институционалния пиар в България.

След напускането на президентската институция, Нери Терзиева става директор „Публични комуникации“ на частната компания „Овъргаз“. В периода 2015-2017 г. се заема със създаването и ръководи екипа на телевизия BIT. Отива си от този свят на втори юни 2022 г. в резултат на дългогодишно боледуване от тежък диабет.

Нери Терзиева е автор на сценария на филма „Откраднати очи“, който представя драмата и трагедията на възродителния процес в България. Тя е един от най-уважаваните и обичани представители на журналистическата и комуникационните професии. Професионалист, създал и подкрепил развитието на десетки талантливи хора в двете професии.

Активната и обществена позиция, изключителната и дарба да говори, пише и да създава качествено съдържание, нейната работоспособност, култура и финес я превръщат в еталон и пример, който малцина други са достигали. Тя предава своите знания, опит и умения и като преподавател в Пловдивския и Софийския университет.

През 2007 г. Българско дружества за връзки с обществеността, с председател Асен Асенов, отличава Нери Терзиева за приноса и в развитието на професията и институционалния пиар със златна звезда и званието „PR легенда“. През 2022 г., тя посмъртно е обявена за Почетен гражданин на Пловдив.

Снимка: BulFoto

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук