На днешния ден: Родена е олимпийската шампионка Екатерина Дафовска

773 преглеждания

Тя е единственият български спортист носител на златен медал от зимни олимпийски игри

На 28 ноември 1975 г. в град Чепеларе е родена българската легенда в зимните спортове – Екатерина Дафовска. Тя е единственият български спортист носител на златен медал от зимни олимпийски игри. Печели го на 9-ти февруари 1998 в Нагано, Япония. Там става първа в дисциплината 15 километра индивидуално.

е

Екатерина Дафовска започва да тренира биатлон на 15 години в спортния клуб на родния си град. През 1993 г. печели първия си голям медал – бронз на световното първенство за девойки. В своята изключителна спортна кариера, освен златния олимпийски медал от Нагано, тя има златен, сребърен и бронзов медал от европейски първенства, два бронзови медала от световни първенства.

През сезон 2002/2003 г. дълго време е водач в стартовете за Световната купа по биатлон, като финишира на четвърто място в общото класиране и на трето място в индивидуалното и в спринта. Има общо пет победи в стартове за световната купа, три втори места и шест трети. Печели петото място индивидуално и четвърто с щафетата на олимпиадата в Солт Лейк Сити, САЩ, през 2002 г. и пето място индивидуално на световното първенство в Холфицен, Австрия. Участва на четири олимпиади.

През 1998 г. е  обявена за най-добър спортист на Балканите и най-добър спортист на България. В чест на олимпийския и златен медал е издадена специална марка. Те продължава да е единственият български спортист със златен олимпийски медал от зимна олимпиада и най-успешният български спортист в зимните спортове изобщо.

 е

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук