На днешния ден: Своя рожден ден празнува тенисистката Цветана Пиронкова

999 преглеждания

Тя е първият български тенисист, достиганал до полуфинал на Уимбълдън и на турнир от Големия шлем

На 13 септември в Пловдив е родена Цветана Пиронкова – започва да тренира тенис още на четири години, като нейния талант и упоритост на корта бързо и проправят път като млада надежда и впоследствие като най-добра българска тенисистка след ерата на сестри Малееви.

Цветана Пиронкова е първият български тенисист, който достига до полуфинал на Уимбълдън и на турнир от Големия шлем. Това става през 2010 г. на турнира в Лондон, където последователно побеждава Вера Душевина, Регина Куликова, Марион Бартоли и перткратната носителка на титлата, американската тенис легенда Винъс Уилямс, която е и втора в световната ранглиста.

На полуфинала, след изключително оспорван мач е победена с 2-1 сета от Вера Звонарьова. През следващата 2011 г., Цветана достига до четвъртфинала на същия турнир, като по пътя си отстранява Звонарьова и отново Винъс Уилямс, за да загуби с 2-1 сета от Петра Квитова.

Силната 2010 г. е ознаменувана и с най-високото място в световната ранглиста, което достига през кариерата си – 31. Освен с успехите си на Уимбълдън, тя има четвъртфинал и на Ролан Гарос, през 2016 г. и на Откритото първенство на САЩ през 2020 г. На откритото първенство на Австралия, най-доброто и класиране е втори кръг, за който се класира в седем издания на турнира.

Цветана Пиронкова има една титла от турнир на WTA, през 2014 г., на турнира в Сидни, където започва от квалификациите и постига осем поредни победи, три от които над тенисистки от топ 10.

През 2017 г. се ражда първото и дете, като по тази причина тя прекратява състезателната си кариера. Завръща се изключително успешно на корта през 2020 г., когато достига до четвъртфинала на Откритото първенство на САЩ. Заради изключителните си резултати през тази година е избрана за Спортист на годината на България, като в класацията изпреварва борецът Едмон Назарян, боксьорът Кубрат Пулев, който остава трети и др.

През 2022 г. Цветана ражда второто си дете. Легендарната ни тенисистка има собствена модна линия със спортни дрехи и е част от много обществени каузи и развитието на тенис спорта в Пловдив и цялата страна.  

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук