На днешния ден: родена е Радка Йосифова – първата „Мис България“ на публиката

3239 преглеждания

Радка Йосифова си отива от този свят през 2012 г., на 104 години

На 19 януари 1908 г. в град Кукуш е родена Радка Йосифова. Тя е първата носителка на титлата „Мис България“ и една от най-дълго живелите българки. Нейното семейство се премества в България, след като град Кукуш е опожарен по време на Междусъюзническата война през 1913 г. В София, Радка расте, учи, преподава, отглежда своите деца и живее цели сто години.

През 1929 г. се провежда първият конкурс за красота „Мис България“. 21 годишната Радка не е сред кандидат красавиците. Тя, заедно със свои лели са сред публиката, дошли да гледат необичайното състезание по красота във Военния клуб.

Там нейната красота първо е забелязана от члена на журито – писателят Добри Немиров. Той успява да убеди Радка и нейните сродници, тя да се включи в надпреварата. Младата жена първоначално отказва, защото нито е подготвена, няма подходящо облекло, грим, дори не сложила червило. Въпреки това, Немиров упорства и в крайна сметка тя е се включва сред участничките в конкурса.

Красотата и така впечатлява публиката, че след като за победителка журито обявява Люба Йоцова – дъщеря на един от главните спонсори, в залата настава смут, викове, свирене и искане титлата да бъде дадена на Радка. За да реши казуса и да усмири публиката, журито обявава Радка Йосифова за „Мис България“ на публиката. Така, още първият официален конкурс за красота в страната завършва със скандал и с две избрани миски. В официалното решение на журито, Радка е подгласничка на Люба. Самата Люба Йоцова, представя страната на конкурса „Мис Европа“ и се класира втора, след победителката от Унгария.

Независимо от своята красота и внезапно и бързо застигналата я слава, Радка следва своя път – учи в Музикалната академия  проф. Цибулка и специализира при известния вокален педагог Събчо Събев. След като се омъжва за строителния инженер Константин Йосифов, тя се отдава на своето семейство, ражда две деца и се занимава с тяхното отглеждане.

След като мъжа и е уволнен, тя започва работа като музикален педагог в детска музикална школа. През 1961 г., на 50 години, кандидатства за преподавател по пеене във Висшия институт по театрално изкуство – днешна Национална академия по театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“. Тя се преборва с конкуренцията на още 11 кандидати и е назначена за преподавател. Там работи до 1976 г., когато се пенсионира. Нейни възпитаници са всички студенти от випуска на Стефан Данилов до този на Георги Мамалев.

Радка Йосифова си отива от този свят през 2012 г., на 104 години, като непосредствено след навършването им споделя, “Музиката ми помогна да стигна 104 години. Тя радва душата на човек и му дарява дълголетие”.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук