Петрич чества Националния празник

1559 преглеждания

Репортаж на Борислав Папазов, ученик в СУ „Никола Й. Вапцаров“, гр. Петрич

Всяка година на Трети март България чества Освобождението от османско владичество и почита делата на загиналите герои в битка за Отечеството. На този ден отдаваме значимото на борците за свобода и изразяваме гордостта си от факта, че сме българи.

Програмата за отбелязване на Националния празник в Петрич започна в 11:00 часа на паметника на Незнайния войни в гр. Петрич, където се проведе тържествен рецитал по случай 142 години от Освобожението на България. На събитието в центъра на града присъстваха от най-малките, до най-възрастните граждани. Началото на тържеството бе поставено с рецитал на ученици от Четвърто основно училище „Хр. Смирненски“ и продължи с песни и стихотворения на патриотична тематика.

Тържествената част продължи с реч на кмета Димитър Бръчков, в която той каза: „Вглеждайки се в родната история, преобръщаме страници изпълнени с героизъм и сила, сърцето на всеки учестено тупти, защото това е среща и със паметта, и със съвестта. Питаме се сами и гласно какво завещаха българите от националното освободително движение, каква бе тяхната вяра, какво беше по-ценно от живота им, а отговорите ще трябва да даваме с дела, не само с думи, защото продължаваме да имаме дълг пред България, дълг пред саможертвата на загиналите за свободата, български възрожденци. Българските опълченци и революционери са онази плеяда герои, чиито имена ще стоят като венец на славата, защото това е примерът, това е урокът за доблест и любов към Родината“.

След речта на кмета, организации, институции и граждани  поднесоха венци и цветя в знак на почит и уважение към знайни и незнайни борци за свобода. Последва едноминутно мълчание в памет на героите, дали живота си за родината.

Тържеството  завърши с химна на Република България и тържествени пушечни залпове.

Материалът е изготвен от Борислав Папазов, ученик в СУ „Никола Й. Вапцаров“, гр. Петрич, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин