С осъзната отговорност и грижа за ближния да се изправим срещу опасността

1622 преглеждания

Коментар на Евелина Георгиева, ученичка в СУ „Васил Левски“, гр. Елин Пелин

Великден е най-големият и най-почитан  празник сред православните християни. Той носи вярата, спасението и надеждата за живот. На този празник всеки ходи на църква, за да отправи своята молитва - молитва  за всички онези, които вече не са между нас - да бъдат опростени, помилвани и приети от Небесния наш Отец и да получат дял в Царството на светлината и вечния живот. Тазгодишният Великден донесе и нови поводи за молитва - молитва за всички тези, които се борят с коварната зараза и особено за лекарите и медицинските работници, както и за всички, които поемат най-тежкия удар в битката за живота си.

Всеки е чувал за светият град Йерусалим.  В тези дни на тревога за първи път от десет века насам поклонници не присъстваха на слизането на благодатния огън в града - той изглеждаше странно пуст. В ранните часове на Велика събота по традиция десетки хиляди поклонници обграждат храма „Възкресение Христово“ - този път там имаше само полицаи, а вярващите очакваха чудото в домовете си - онлайн или пред телевизорите. Според старо предание, ако благодатният огън не слезе, храмът Господен ще бъде разрушен и ще настъпи второ пришествие, но с неговото чудо, обаче, идва Великден, в който Христос възкръсва в душата на всеки вярващ.

Литургиите в България се състояха, но при спазването на висока хигиена и без струпване на много хора - бяха направени специални ограждения, за да се избегне това. Самият премиер Бойко Борисов сподели: „Не мога.... не мога да издам такава заповед, с полиция, да изгоня хората и да затворя вратите. Църковните камбани ще бият, те са ни спасили от робството.“. В крайна сметка, повечето хора се придържат към традициите си, но този път на входовете на черквите бяха раздавани маски и дезинфектанти, но само от самосъзнанието на хората зависеше дали църквата ще ги приюти или ще предпочетат да се зарадват на Божието Възкресение от домовете си.

Неделя е денят за усмивки, денят за „лов“ на яйца и яденето на козунаци. Тази година, макар и по-скромно, имаше искрица радост в очите на хората. Едно младо семейство от България беше инициатор на нещо великолепно за малки и големи. Илияна Мочева, мениджър по дигитален бизнес, и съпругът й - Симеон, създадоха виртуално приложение за чукане с яйца. „Чук-Пук“  дава възможност да боядисаш едно яйце, след което да поканиш приятел, близък или родина, и да се изправите един срещу друг в двубой с яйцата. Или казано - да видите чие яйце е по-здраво, почти като на обичайния Великден. Да видиш цветната боя по ръцете си и да усетиш вкусния аромат на козунака, чакащ на масата, беше също толкова вълнуващо и приятно.

Въпреки мрачното настроение, създадено от медиите и сегашната обстановка, празникът не беше забравен дори за секунда. Вярно, не е както друга година, но все пак хората доказаха, че вярата е навсякъде и че може да бъде изразена дори от вкъщи. Малки и големи, възрастни, баби и дядовци спазиха правилата, останаха вкъщи и празнуваха заедно - някои рамо до рамо, други чрез онлайн платформи. На този Великден сме призвани да надмогнем изпитанието на 2020 г., да търсим най-верния път за спасение и с осъзната отговорност и грижа за ближния да се изправим срещу опасността, уповавайки се на вярата в утрешния ден.

Миналото на моята родина живее в мен

Материалът е изготвен от Евелина Георгиева, ученичка в СУ „Васил Левски“, гр. Елин Пелин, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин