На днешния ден: Открит е най-големият диамант в света

2349 преглеждания

В продължение на две години се пази в банката в Йоханесбург

На 26 януари 1905 г. в рудника Премиер в Южна Африка е открит най-големия известен диамант в света. Той е наречен „Кулинан“, по името на собственика на мината и тежи 621,2 грама или 3106 карата. 

1

В продължение на две години, диамантът се пази в банката в Йоханесбург, където е изложен и много хора се тълпят, зад а го видят. През 1907 г. диамантът е откупен и подарен на английския крал Едуард VII по повод рождения му ден. Кралят не се впечатлява особено от подаръка и дори казва, че ако той го е видял,  щял да го подритне като ненужно стъкълце.

Той също обещава да не го нарязва и да го съхрани във вида, в който му е подарен – обещание, което не изпълнява. През 1908 г. диамантът е отнесен в Амстердам и предоставен на най-добрия за времето си ювелир - Йозеф Аскер. Той получава поръчка да раздели камъка само с един удар,  така че да се получат минимално количество късове.

След няколко месеца изучаване на структурата и правене на изчисления, за да се избере най-подходящата точка за удара, диамантът е разбит и от него се получават два големи камъка, няколко средни по големина и около сто по-малки.

Шлифоването на новите диаманти отнело 2 години на майстора, а след седем години обработката на основните камъни на „Кулинан“ била завършена. Най-големият от тях е наречен „Кулинан I“ или „Голямата звезда на Африка“ и е с маса 516,5 карата. Той е обработен във формата на панделка и украсява кралския скиптър. 

2

„Кулинан II“ тежи 317,4 карата, има почти правоъгълна форма и украсява британската корона. „Кулинан III“ 94,45 карата и „Кулинан IV“ 63,65 карата, са вложени в короната на кралица Мери Тек, съпруга на крал Джордж V. Символите на британската държавност с диамантите на тях, са изложени и се съхраняват в Тауър, където могат да бъдат видени и от посетители.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук