На днешния ден: Родена е писателката Лоис Макмастър Бюджолд

2092 преглеждания

Тя е автор на книгите от поредицата „Бараяр“

На 02 ноември 1949 г., град Калъмбъс, в щата Охайо, се ражда американската писателка в жанровете научна фантастика и фентъзи, Лоис Макмастър Бюджолд. Учи в университета на щат Охайо, като не успява да завърши своето образование. Започва да публикува свои произведения през 1982 г., като бързо печели популярност и става един от най-търсените писатели фантасти, благодарение на книгите от поредицата „Бараяр“.

Тя представлява космическа сага, в която основно действащо лице е благородника от далечната планета Бараяр – Майлс Воркосиган, неговите приключения, семейство, приятели и двойствен живот – на част от управляващото семейство на планетата и на космически пират и шпионин. Сред любителите на фантастиката в България и по света, тази поредица е позната и като „Ворския цикъл“, заради името на управляващата фамилия на планетата Бараяр с всичките нейни разклонения.

Лоис Макмастър Бюджолд печели наградата Небюла през 1988 г., за романа „Без гравитация“, а през 1991 г. получава и другата престижна награда за фантастика и фентъзи – Хюго, за романа „Баряр“. Освен с фантастичните романи от поредицата за Вор, тя е автор и на популярни и интересни романи в жанра фентъзи.

В България е превеждан и четен автор, като на любителите на добрата фантастика и фентъзи могат да прочетат на български над 20 нейни книги, сред които „Бараяр“, „За честта на Вор“, „Наемниците на Дендарии“, „Игрите на Вор“, „Без гравитация“, „Сетаганда“, „Комар“, „Границите на безкрая“ „Огледален танц“ и др. от цикъла „Баряр“, както и фентъзи романите – „Оковният пръстен“, „Рицарят на Шалион“, „Проклятието на краля“, „Свещения крал“, „Омайване“, „Наследство“ и др.

к

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук