Нищо не струва колкото живота!

1493 преглеждания

Коментар на Борислав Папазов, ученик в СУ „Никола Й. Вапцаров“, гр. Петрич

През месец декември 2019 г. Китай докладва първия си случай на заразен с COVID-19. В разстояние на  няколко седмици всяка една страна членка на ЕС също докладва за заразени, като вирусът вече е станал глобален. В България извънредно положение е обявено на 13 март, като по последна дата то е удължено до 13 май, а броят на заразените нараства устойчиво.

От  март месец 2020 година животът на хората се промени изцяло. Много загубиха работата си, други останаха да работят от вкъщи. Ресторанти, театри, кина, библиотеки, вериги магазини затвориха. Социалният живот бе подложен на изпитание.

Започна спад в икономиката на много държави. Финансовият срив оказва влияние върху психиката на хората, липсата на работа - също. Ежедневието на всички е еднотипно, монотонно  и повтарящо се.

Проблемът идва от там, че част от населението не спазва регулациите, въведени от правителството, с цел да се намали разпространението на вируса. Това са хората, които не вярват и не спазват въведените регламенти. А те не са кой знае колко непосилни за изпълнение: спазване на дистанция, поддържане на лична хигиена, носене на маски и други.

Коронавирусът е сериозно изпитание пред цялото човечество, единственият начин да го преодолеем е да сме единни, да проявяваме съчувствие към тези, които имат нужда, и най-важното да спазваме всички наложени правила.

Единствената положителна страна на ситуацията, в която се намираме, е, че хората ще получат уникалната възможност да живеят отново така, както повелява естествената човешка същност. Спряхме, за да си отдъхнем и да осъзнаем, че „животът не струва нищо, но нищо не струва колкото него.“

Разходка... назад във времето

Материалът е изготвен от Борислав Папазов, ученик в СУ „Никола Й. Вапцаров“, гр. Петрич, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин