Домашно точена баница със лимецово брашно и сирене

3098 преглеждания

Вкусно и ароматно предложение от Алекс Джамалова

Алекс Джамалова представя страхотна рецепта за пълнозърнеста баница от лимец, с домашни точени кори. 

Необходими продукти за корите:

1 яйце

2 ч. ч. брашно от Лимец + (бяло) брашно за разточване

½ ч. л. оцет

1 с. л. олио

1 ч. л. сол

1ч. л. захар

щипка суха мая

Хладка вода за омесване

Необходими продукти за плънката:

3 яйца

1л. кисело мляко

200г. сирене

125г. масло

Начин на приготвяне:

Пресяваме брашното и изсипваме в широка тава. Правим кладенче и в средата м изсипваме останалите продукти. С добавяне на хладка вода, замесваме средно меко тесто. Делим  на четири равни топки и оставяме да отдъхне за 20 минути.

В купа разбиваме яйцата за плънката, киселото мляко и натрошеното сирене. Разтапяме маслото и подготвяме тава, която покриваме с хартия за печене.

От всяка топка тесто разточваме тънък лист тесто с много брашно и тънка дълга точилка.  Разтеглянето става, като малко от тестото в единия край се навива около точилката. Слепването се избягва с поръсване на (бяло) брашно.

Готовият лист тесто навиваме отново на точилката, повдигаме и под него  поставяме широка кърпа или готварска хартия. Листът  развиваме върху нея и поливаме с разтопеното масло (с лъжица) и с плънката от яйца и сирене. С помощта на кърпата навиваме кората. След което навиваме на охлюв и пренасяме в тавата.

Така повтаряме и с другите топки тесто и новите рула баница навиваме около първото. Намазваме баницата с масло отгоре и печем на 180°С до златисто или около 50-60 минути. Режем (или късаме) парчета още докао е топла и ароматна!

Алекс Джамалова е любител на всякакъв тип динамични спортни активности и привърженик на здравословния начин на живот. 

„Състезателният си дух, суета и мотивация за добро здраве, физика, грация, красота и самоувереност неспирно ме подтикват да черпя с пълни шепи от спорта. В тази насока преди година реших да изкарам курс по метода TABATA и HIIT, за да усъвършенствам в детайли своята страст към динамичните тренировки. Преди няколко години, не дълго след бременността и възвръщането на фит формата си, започнах да получавам запитвания от различни хора в социалните мрежи, интересуващи се от начинът ми на живот, от това дали спазвам хранителни режими, кога и как тренирам… Е, дойде момента да споделяме и експериментираме заедно.“.

Можете да тренирате заедно с Алекс и да следвате съветите й за поддържане на добра спортна форма, здравословно хранене и др., като посетите alexdjamalova.com, както и Alex Djamalova - Alex FitStyle

Източник и снимки: alexdjamalova.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук