Кулинарни рецепти за празниците Варвара и Сава

1848 преглеждания

Традицията изисква за всеки празник да бъдат приготвяни специални ястия, с които той да бъде почетен

Традицията изисква за всеки празник да бъдат приготвяни специални ястия, с които той да бъде почетен.

По стар обичай на Св. Варвара, който отбелязваме на 4 декември, жените варят царевица в подсладена със захар вода, след което добавят орехи и стафиди. Вярва се, че в зърната й е събрана цялата енергия на слънцето и земята и всеки, който хапне от нея ще е здрав и бодър през цялата година. От царевицата се дава по малко и на животните. За празника стопанките приготвят още варено жито, медена пита (къпана питка, намазана с мед) или малки питки. На 5 декември почитаме Св. Сава, по традиция се правят мекици, с пудра захар или мед, които се раздават на роднини и съседи, с пожелание за благополучие и късмет.

Ето и нашите предложения за двата празника: 

КЪПАНА ПИТКА

Необходими продукти: 3 яйца, 1 ч. л. сол, 1 с. л. захар, 3 с. л. олио, 1 кг. брашно, ½ л. прясно мляко, мая за хляб, колкото кибритена кутийка.

Начин на приготвяне: В пресятото брашно се прави в средата „кладенче“ - малко празно пространство, в което се слага бухналата мая, разбитите яйца (без 1 жълтък), солта и мазнината. Като се добавя прясното мляко, се замесва гладко тесто, което се слага в тензухена кърпа и се пуска в голяма тенджера в хладка вода. Затова тази питка се нарича къпана питка. Когато тестото е готово, или „изкъпано“, то изплува на повърхността на водата повече от половината. Тогава се вади от кърпата и се омесва отново с брашно. Оформя се питата (или питките), поставя се в намаслена тава, намазва се с жълтък, разбит с малко вода и се поставя в студена фурна. Пече се на 150 - 180 градуса до готовност. После се намазва с мед.

ВАРЕНО ЖИТО

Необходими продукти: 2 ч. ч. жито, 1 ч. ч. захар, 1 ч. ч. ситно нарязани орехи, 1 ч. л. сол, галета по желание

Начин на приготвяне: Житото се почиства, измива се, прибавя се солта, налива се около 1 ½ литър вода и се вари на слаб огън, докато поеме водата. Отцежда се в гевгир и като изстине, се слагат захарта,  орехите и галетата. По желание може да се добави и мед.

СЛАДКА ЦАРЕВИЦА

Необходими продукти: 1-2 ч. ч. сварена царевица (може и от консерва), 150 гр. захар, 200 гр. орехи, 100 гр. стафиди и една ябълка, обелена и нарязана на малки кубчета

Начин на приготвяне:  Изброените продукти се смесват, объркват се добре и се поднася украсена с пудра захар и канела.

ВКУСНИ МЕКИЦИ

Необходими продукти: 2 яйца, 250 гр. кисело мляко, 1 ч. л. сода бикарбонат, около 1 кг. брашно, 1 ч. л. сол и 1 ч. л. захар

Начин на приготвяне: Най-напред се разбиват яйцата с щипка сол и захарта. Прибавят се киселото мляко със содата и половината от брашното с 1ч. л. (може и по-малко) сол, като непрекъснато се бърка, докато се получи хомогенна смес. След това се добавят 1-2 ч.ч. хладка вода и се  бърка докато се образуват мехурчета. Добавя се останалото брашно и се омесва меко тесто, което почива около 30 минути. После тестото се дели на малки топчици, които се  разтеглят и пържат в силно сгорещено олио. Поръсват се с пудра захар.

Източник и снимка: Росица Върбанова

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук