На днешния ден: Oткрита е цъфтящата през нощта орхидея Bulbophyllum nocturnum

791 преглеждания

Орхидеята отваря цветовете си след 22.00 часа вечерта

На 23 ноември 2011 г., на тиохоокеанския остров Нова Британия, част от архипелага Бисмарк е открита орхидеята Bulbophyllum nocturnum. Тя е единствена, от 25 000-те вида документирани орхидеи, която цъфти само през нощта. Орхидеята отваря цветовете си след 22.00 часа вечерта и ги затваря няколко часа преди изгрев.

Bulbophyllum nocturnum има листа с дължина до 6,2 сантиметра и ширина 3,2 см. Той произвежда цветоносни дръжки с дължина само 5 см, които носят съцветие, състоящо се от един цвят. Цветовете са дълги около 2 см, с „жълтозелени“ чашелистчета , с червен нюанс близо до основата; устната е тъмночервена, докато колоната е „жълточервена“; придатъците на венчелистчетата са сивкави.

Остава несигурно как се опрашва, тъй като цветето е отворено за толкова кратко време. Учени предполагат, че цветето може да подражава на гъба, като по този начин привлича малки мухи, които да действат като опрашители.

В природата са известни само малко растения, като нощния жасмин Nyctanthes arbor-tristis и кактуса „Кралицата на нощта“, които разтварят цветове през тъмните часове.

o

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук