На днешния ден: Аляска става част от САЩ

1060 преглеждания

САЩ придобива територията в Северна Америка на цена от 7.2 милиона долара

На 18 октомври 1867 г. е финализирана сделката между Руската империя и Съединените американски щати, по силата на която САЩ придобиват руската територия в Северна Америка на цена от 7.2 милиона долара. Така, Аляска става неразделна част от САЩ, който увеличава територията с над 1.5 милиона квадратни километра. Това е второто най-голямо увеличение на САЩ през 19 век, след покупката на Луизиана от Франция.

За продажбата на Аляска в Русия започва да се говори още през 1853 г., тъй като се счита, че поддръжката на тази територия е твърде сложно и непродуктивно, отнема много средства и за сметка на това няма почти никакви приходи. След загубата на Кримската война и породените от нея нужда от реформи, които да бъдат финансирани и необходимостта от стабилизиране на териториите в Централна и Източна Азия, правят продажбата неизбежна.

САЩ от своя страна, са силно скептични по отношение на тази сделка, тъй като страната е практически разорена в резултат на Гражданската война, а за Аляска се знае единствено, че е един „куфар с лед“. И двете страни са мотивирани за сделката от засилващите се позиции на Британската империя в Тихия океан и в Азия и необходимостта да ограничат нейната потенциална експанзия.

Това води по-интензивни преговори, в крайна сметка през октомври 1876 г. се достига до сделка между двете правителства и Аляска става неразделна част от територията на САЩ. Тъй като САЩ въвеждат Григорианския календар, хората в Аляска се лягат на пети октомври и се събуждат на 18 октомври.

Години след сделката, в САЩ продължават критиките срещу придобиването на новата територия. Това се променя след като на територията на Аляска е открито злато и други полезни изкопаеми, които превръщат новите земи в изключително полезни и важни за икономиката на държавата и до днес.

На 7 юли 1958 г. президентът Дуайт Айзенхауер подписва указ, чрез който американското законодателство влиза в сила за Аляска. Така се подготвя почвата за приемането на Аляска като 49-ия щат на САЩ, което става на 3 януари 1959 г.

От своя страна, през 70 и 80 години на 19 век в Русия, видни политици и интелектуалци критикуват княз Горчаков за продажбата на северноамериканските територии на империята. И до днес в Русия има гласове, които определят сделката като изключително неизгодна и предателство към руските великодържавни интереси. 

Аляска

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук