На днешния ден: За първи път се споменава за чудовището от Лох Нес

518 преглеждания

Най-известната снимка, на която се твърди, че е заснето съществото, е на Робърт Кенет Уилсън

На 22 август през далечната 565 година, местен монах за първи път оповестява, че е нападнат от чудовище в езерото Лох Нес в Шотландия. Легендата за праисторическо чудовище в езерото преминава през вековете, като съвременния интерес към „Неси“ датира от 1933 г., когато няколко души уверяват, че са го видели.

Според различните версии, съществото от езерото е оцелял воден динозавър – плезиозавър, според други е огромен тюлен или примитивно китообразно с дълга шия, гигантска змиорка или есетра. Някои смятат, че това е просто пасаж от риби, който се движи неразделно и създава визуална илюзия за едно единно същество.

Най-известната снимка с автор Робърт Кенет Уилсън, на която се твърди, че е заснето чудовището от Лох Нес, е публикувана в Дейли Мейл на 21 април 1934 г. Оттогава насам има много свидетелства, че съществото е забелязано да показва част от тялото си над водата, направени са множество опити да бъде открито и уловено.

Изследвания със сонари и ехолокатори в тъмните и студени води на езерото показват, че в дълбините му наистина може да има големи плаващи предмети, но и до днес, няма обективно доказателство за съществуването на чудовището от Лох Нес.

Според мнозина, съществуването на чудовището е мистификация и рекламна акция на местните хотелиери за популяризирането на езерото като туристическа дестинация. Британския историк Гарет Уилямс, посочва и нейния автор. Според него това е писателят Джордж Гарети, който по това време работел като PR агент. При него идват няколко шотландски хотелиери и му заплащат аванс от 150 лири, за да раздвижи бизнеса им с история за чудовище. Примерът бил взет от канадските им колеги, които усепшно експлоатират история за чудовище, което обитава езерото Оканаган в Британска Колумбия.

През 1933 г. местният журналист, Алекс Кембъл, нает от Гарети, пуска първите новини от „очевидец“, а година по-късно се появява и легендарната снимка на д-р Уилсън със стърчащата над водата глава на чудовището.

Според други изследователи, за режисирането на историята с чудовището са използвани слонове. На ранните снимки на Неси, всъщност това, което прилича на глава, според тях е хобот на слон, а гърбиците са телата на къпещи се в езерото слонове. Те са част от почиващи край бреговете циркове. Допълнителен аргумент в тази посока е и това, че в историята с популяризацията на чудовището се намесва и името на собственика на лондонски цирк Бертрам Милс, който по същото време обявява награда от 20 000 лири, което по днешни цени е над 1 млн. паунда, за тези, които уловят Неси.

Независимо дали вярвате в съществуването на чудовище в езерото Лох Нес или не, ако имате възможност, посетете този прекрасен край на Шотландия, няма да останете разочаровани.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук