На днешния ден: Започва отпечатването на Енциклопедия Британика

785 преглеждания

Това е най-старата англоезична енциклопедия

На 6 декември, в Единбург, Шотландия, започва издаването на Енциклопедия Британика. Това е най-старата англоезична енциклопедия, която продължава да се допълва преиздава до 2010 г. Тогава е направено последното и печатно издание и е решено тя да продължи да съществува само в on-line формат. Нейното първо издание е отпечатано между 1768 и 1771 г., като и до днес тя остава сред най-използваните източници на информация.

От края на ХVІІІ до началото на ХХ век статиите на енциклопедията често се проверяват от най-авторитетните личности в разни дисциплини и дори включват изследвания, предназначени за научна аудитория. Това е периодът, през който енциклопедията печели днешния си авторитет в в световната култура.

По-късно Енциклопедия Британика се премества в САЩ, като неин собственик през 1901 г. става Хорас Хупър (от Чикаго, който е измежду първите търговци, приложили системата за търговия с книги по пощата. В началото на 1920-те години изданието изпада в сериозна финансова криза и нейните права на издаване са купени от фирмата „Sheers, Roobeck & Co“, която през 1941 г. безвъзмездно ги предава на Чикагския университет.

1

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук