На днешния ден: На 11 август е роден алпиниста, поет и писател Людмил Янков

4812 преглеждания

Людмил Янков прави първото българско спускане със ски от Елбрус

На този ден: На 11 август 1953 г. в Перник е роден Людмил Янков – един от най-романтичните образи в българския алпинизъм. Започва да се занимава с това на 18-годишна възраст. Осем години по-късно, през 1979 г. става част от националния отбор и треньор в алпийския клуб в Кюстендил, където живее. През 80-те години изкачва северните стени на Матерхорн и Айгер, както и някои от по-известните стени в Доломитите, прави първото българско спускане със ски от Елбрус, изкачва върховете Ленин, Комунизъм и Корженевска в Памир, участва в националните експедиции до Лхотце (1981 г., достига 7950 м) и до Еверест, 1984 г.

След като започва драматичното слизане на Христо Проданов от Еверест, Людмил Янков изминава „на един дъх“ невероятната денивелация от над 1300 м (изкачва се от 7170 м до 8500 м височина), при температури, достигащи минус 40 градуса, за да помогне на своя другар. Тогава получава измръзвания и след завръщането си в България се налага да му ампутират четири от пръстите на ръцете.

Публикува свои стихове и разкази във вестниците „Литературен фронт“, „Пулс“, „Труд“. През 1987 г. получава наградата за публицистика на в. „Пулс“, а през 1988 г. става лауреат за литература за книгата си „Мечта отвъд долините“. След смъртта му излиза стихосбирката „Гранитна вода“ и публицистичната му книга „Стената“.

Загива на 17 април 1988 год. под връх Камилата в Рила.

Удостоен със званието „почетен гражданин на Кюстендил“ през 1998 г.

Сред най-известните му стихове е посветения на Христо Проданов – Не питай за цената на мечтата:

Не питай за цената на мечтата -

бори се, литвай, падай и умирай!

Носи я винаги напред - в ръката,

възкръсвай, ставай, искай и намирай!

Не я затваряй в себе си, в душата...

Изправен дишай, никога не спирай,

мечтай за радостта, за красотата.

С възторг и трепет, с вяра в чудесата -

тя ражда и мира и светлината,

с кръвта заплаща любовта и свободата.

Не питай за цената на мечтата.

Седемдесетата годишнина от рождението на Людмил Янков ще бъде отбелязана с изкачване на втора тераса по пътя към връх Мальовица от планинари, почитатели и негови близки.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук