На днешния ден: Отбелязваме Световния ден на радиото

925 преглеждания

На този ден през 1946 г. започва да работи радиостанцията на ООН

На 13 февруари отбелязваме Световния ден на радиото. Първоначалната идея за създаването на такъв ден е на Испанската радиоакадемия и е внесена за обсъждане в ЮНЕСКО. Изборът пада на датата 13 февруари, защото на този ден през 1946 г. започва да работи радиостанцията на ООН. Предложението на ЮНЕСКО е внесено и одобрено на Генералната асамблея на ООН и през 2013 г. за първи път 13 февруари се отбелязва като Световен ден на радиото.

Радиото е първата глобална масова медия и изобретяването му е важен етап както от технологичния прогрес на човечеството, така и от развитието на комуникациите и достъпа до информация до всички слоеве на населението.

Създаването на радиото е продължителен процес, който ангажира вниманието на учени от ранга на Фарадей, Ампер, Волта, Тесла, Едисон и др. Първоначално се въвежда активно и използва в корабоплаването и във военното дело.

Първата радиопрограма с новини започва излъчване на 31 август 1920 г. в Детройт, САЩ. От тогава, то все по-активно навлиза в гражданския живот и до изобретяването на телевизията е най-значимата и влиятелна медия, като в това отношение изпреварва печатните медии.

След масовото разпространение на телевизията и появата на интернет, класическото радио отстъпва своето място на този тип медии, но продължава да се радва на популярност и доверие сред широк кръг потребители.

По данни на НСИ за 2022 г. в България функционират 73 лицензирани радиооператора, излъчили 603 000 часа радиопредавания.

радио

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук