На днешния ден: Отбелязваме международния ден за защита на китовете

868 преглеждания

Те са поголовно преследвани от 17 век

На 19 февруари се отбелязва Световния ден на китовете и други морски бозайници. На този ден  през 1986 г. Международната китобойна комисия забранява промишления лов на китове. Китовете са поголовно преследвани от 17 век, заради китовото масло, което се използва за гориво, осветление и отопление, а при някои народи и месото се използва за храна.

В средата на 20 век, заради интензивния лов и все по-модерните кораби и харпуни, китовата популация намалява драстично, като някои видове изобщо изчезват. След влизането в сила на мораториума върху  търговския лов на китове, както и благодарение на активната работа на международни природозащитни организации, популацията на тези изключителни бозайници започва бавно да се възстановява.

За съжаление, все още има държави и народи, които не спазват забраната и продължават легално или контрабандно да ловуват китове. Китовете и другите морски бозайници са част от безценното биологично богатство на земята. Те за важни, както за баланса в морските популации, така и за науката. Тяхната красота, интелигентност, умението им да общуват, пленяват въображението на хората и гледката на свободно плуващи китове е незабравимо преживяване.

 китове

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук