На днешния ден: Получен е патент за аспирина

4015 преглеждания

Лекарството е синтезирано от немския химик Феликс Хофман

На 6 март 1899 г. немският химик Феликс Хофман получава патент за аспирина. Лекарството, което продължава да е едно от най-популярните и използвани в медицината средства. Хофман е служител на Байер и синтезираната от него Ацетилисалицилова киселина получава търговското име „аспирин“, с което е позната и до днес и е запазена марка на химико-фармацефтичния гигант Байер.

Аспиринът е лекарство, което успокоява болката, сваля вискоа температура, премахва възпаления при ревматични и други заболявания. Хофман го синтезира докато търси по-ефикасно лекарство за ревматично заболяване на баща си.

Аспиринът се използва и за разреждане на кръвта, тъй като спира процеса на съсирване. Най-важните нежелани странични ефекти, особено ако се приема в големи дози, са проблеми със стомаха и червата. Друг страничен ефект, дължащ се на противосъсирващите му свойства е увеличеното кървене по време на менструация.

Тъй като е установена връзка между аспирина и Синдрома на Рей, той вече не се използва за борба с грипоподобни симптоми и варицела при деца.

Извън медицината, аспиринът може да се използва, в правилни количества, за подпомагане на растежа на растенията и запазване от някои видове болести, запазва свежестта на откъснати във вода цветя за по-дълго време, служи и като консервант в личното стопанство, независимо, че диетолози и лекари са против тази практика.

аспирин

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук