На днешния ден: Представена е идеята за World Wide Web

508 преглеждания

Създаването на WWW е един от големите технологични пробиви на 20-ти век

На 12 март 1989 г., английският инженер Тим Бърнъс-Лий представя в свой доклад идеята за World Wide Web. Той ръководи проекта за нейната реализация в мрежата на ЦЕРН – Европейската организация за ядрени изследвания и през 1990 г. успешно  създава основните компоненти на системата са готови – мрежов протокол HTTP, маркиращ език HTML, първият уеб браузър и редактор, първият уеб сървър NCSA HTTPd и първите уеб страници, на които е описан самият проект.

Днес WWW e една от основните интернет услуги и понякога двете понятия се използват като взаимно заменяеми, макар това да е неточно. По-скоро интернет е фундаментът, а Уърлд уайд уеб е надстройката.

Документите в World Wide Web, наричани уеб страници, могат да съдържат текст, изображения, видео и други мултимедийни компоненти, а преминаването от един документ към друг се осъществява с помощта на хипервръзки. Зареждането на страниците при поискване от страна на потребителя (известно като браузване, сърфиране или навигиране в интернет) се основава на архитектурата клиент-сървър, като браузърът подава заявка като клиент по комуникационен протокол към уеб сървъра, където са разположени търсените страници.

Създаването на WWW е един от големите технологични пробиви на 20-ти век, който позволява информационния бум и развитието на повечето видове продукти и услуги в интернет – електронни магазини, търсачки, социални мрежи, корпоративни сайтове, блогове и др.

WWW

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук