На днешния ден: Роден е Исак Нютон

259 преглеждания

В областта на механиката Нютон открива закона за всеобщото привличане

На 04 януари 1643 г. във ферма в селцето Улсторп при Колстъруърт, графство Линкълшир е роден един от най-великите и влиятелни учени в историята на човечеството - Исак Нютон.  Той е математик, астроном, философ, алхимик и богослов. Приносът на Нютон в развитието на математиката и различни области на физиката изиграва важна роля в Научната революция.

В областта на механиката Нютон открива закона за всеобщото привличане. Формулира трите Закони за движение и поставя основите на класическата механика. Освен това той формулира принципа за запазване на импулса и момента на импулса и пръв показва, че движението на небесните тела и на предметите на Земята се подчинява на общи закони, демонстрирайки съответствието между законите на Кеплер за движението на планетите и собственият му закон за гравитацията и премахвайки последните съмнения към хелиоцентричната теория.

Сред многобройните проблеми, които изследва Нютон, са също разлагането и природата на светлината, скоростта на звука, охлаждането, произходът на звездите, хронологията на Библията, природата на Светата Троица. Той конструира първия действащ рефлекторен телескоп и развива своя теория за цветовете, основана на наблюденията на разлагането на бялата светлина с призма.

Работейки над проблемите на физиката, Исак Нютон поставя началото, едновременно и независимо от Готфрид Лайбниц, на математическия анализ, който е в основата на развитието на науката до наши дни. Той също така описва разлагането на бином, повдигнат на степен, създава числен метод за намиране на корените на функция и допринася за изследванията на степенните редове.

През своите 84 г. Нютон е последователно учен, преподавател, парламентарист, а малко известна част от биографията му е, че през 1699 г. става магистър на Монетния двор. Длъжност, по-скоро определяна като почетна и имаща за цел да предостави постоянен доход на вече известния учен.

Той обаче, съвсем сериозно се заема с работата си, като бързо установява, че над 20%  от монетите в обръщение в страната са фалшифицирани. Започва истинска борба с фалшификаторите, като участва пряко в разследванията и издирването им. Кралят му предоставя права на обвинител, така че да може да води разпитите на свидетели, обвиняеми и съучастници. В резултат са издадени смъртни присъди и обема и обхвата на фалшифициране на британски монети намалява.

Под ръководството на Нютон става преминаването на британския паунд към златен стандарт през 1717 година, важна реформа, която оказва влияние върху икономиката на Великобритания през следващите десетилетия. За заслугите си като магистър на Монетния двор Нютон е удостоен с благородническа титла от кралица Анна през 1705 година.

Нютон е известен и с две популярни истории, свързани с него – едната, съвсем истинска, преглед на архивите на Парламента по времето, когато е депутат, показват че единственото му изказване в този период е молба да се затвори прозореца, защото става течение. Другата е популярен мит, според който важна роля при откриването на закона за всеобщото привличане е изиграла ябълка, която е паднала на главата му и му е дала идеята за гравитацията.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук