На днешния ден: Роден е Рудолф Дизел

463 преглеждания

Първият функциониращ двигател е направен от Дизел през 1897 г.

На 18 март 1858 г. Париж се ражда немския изобретател и създател на дизеловия двигатели – Рудолф Дизел. Завършва Кралското баварско политехническо училище в Мюнхен, като интересът му към двигателите с вътрешно горене и механиката постоянно се развива.

На 27 февруари 1892 година, след много експерименти, Дизел подава заявка за получаване на патент на „нов рационален топлинен двигател“. Получава го в Имперското патентно бюро в Берлин на 23 февруари 1893 година под името „Метод и апарат за преобразуване на висока температура в работа“. Патентът е регистриран на 28 февруари 1892 г.

Рудолф Дизел

Първият функциониращ двигател е направен от Дизел през 1897 г. Мощността на двигателя е 20 конски сили при 172 оборота в минута, КПД 26,2% при тегло пет тона. Тези параметри превъзхождат с много съществуващите бензинови двигатели и корабните парни турбини, което предизвиква незабавен интерес от промишлеността.

Първият кораб с дизелов двигател е построен през 1903 г. През 1908 година е създаден първият двигател за локомотиви и камиони. По-късно дизеловият двигател навлиза и в автомобилостроенето благодарение на германския концерн „Даймлер-Бенц“.

Независимо, че Дизел експериментира и с биогорива за своя двигател и създава такъв работещ с фъстъчено масло, като основното гориво се налага получаваното от преработка на суров нефт дизеловото гориво. Дизелът е по-безопасен, по-икономичен и по-евтин от бензина и това го налага като водещо гориво в промишлеността и автомобилната индустрия за десетилетия наред.

Рудолф Дизел умира при неизяснени обстоятелства на 55 години. На 30 септември 1913 г. той изчезва от кораба, с който пътува през протока Ла Манш. По-късно тялото му е открито в морето, като се предполага, че става въпрос за самоубийство.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук