На днешния ден: Роден е американският астроном Едуин Хъбъл

747 преглеждания

През 1929 г. той формулира Закона на Хъбъл

На 20 ноември 1889 г. Маршфийлд, щата Мисури е роден Едуин Хъбъл, един от най-значимите астрономи на 20 век. Хъбъл променя основно разбиранията на човечеството за Вселената, като потвърждава съществуването и на други галактики, а не само на нашия Млечен път. Основните му трудове са посветени на изучаването на галактиките. През 1922 г. той предлага наблюдаемите мъглявини да се разделят на извънгалактически (галактики) и галактически (газови и прахови). През 1925 г. Хъбъл предлага т. нар. камертонна диаграма, която представлява графична класификация на типовете галактики.

х

През 1929 г. формулира Закона на Хъбъл, за емпирично установена пропорционална връзка между скоростта на отдалечаване на галактиките и разстоянието им до нас. Той доказва, че червено отместване в спектрите на наблюдаемите галактики е Доплеров ефект и прави извода, че всички галактики се отдалечават. Той определя и стойността на коефициента на тази връзка – константата на Хъбъл.

Това откритие се превръща в основа на теорията за разширяващата се Вселена. Това разбиране се счита за факт и той е ключов в теорията за големия взрив. През 1924 – 1926 г. на фотографиите на някои най-близки галактики той открива звезди, от които те са съставени, с което доказва, че те представляват звездни системи, подобни на нашата галактика.

Хъбъл провежда изследвания в обсерваторията Маунт Уилсън, както и в обсерваторията Паломар до своята смърт на 28 септември 1953 година – той умира от инсулт в Сан Марино, Калифорния, на 63-годишна възраст.

В чест на Хъбъл е наречен астероид № 2069, открит през 1955 г. (2069 Hubble), а също знаменитият космически телескоп „Хъбъл“, изведен на орбита през 1990 г. Телескопът в продължение на десетилетия, с няколко ремонта и добавки на апаратура, заснема далечни галактики и предоставя на учените важни данни за изчисления.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук