На днешния ден: Родена е олимпийската и световна шампионка Микаела Шифрин

996 преглеждания

На 17 години печели за първи път старт от Световната купа

На 13 март 1995 г., във Вейл, щата Колорадо е родена една от най-великите скиорки на всички времена – Микаела Шифрин. Дебютира в състезание от Световната купа по ски алпийски дисциплини на 15 години в сезон 2010/11, като през същия сезон печели златен медал в първенството на  САЩ в коронната си дисциплина – слалом за жени.

На 17 години печели за първи път старт от Световната купа, а през същия сезон, печели и първата си световна титла на първенството в Шладминг в Австрия, което се провежда през 2013 г. През следващата година печели и олимпийско злато в слалома от зимните олимпийски игри в Сочи, Русия.

Доминацията на Микаела Шифрин в световните ски се налага и продължава през следващите години, като тя печели седем златни, четири сребърни и два бронзови медала от световни първенства, общо два златни и един сребърен медал от олимпийски игри.

Носителка е пет пъти на Големия кристален глобус за победителка в световната купа. Осем пъти печели Малкия кристален глобус в дисциплината слалом, два пъти в гигантския слалом и един път в супергигантският слалом.

Абсолютен рекордьор е по спечелени състезания от световната купа и при мъжете и при жените с общо 96 победи до момента. Държи рекорда за най-много победи сред мъжете и жените в слалома – 59. Рекордьорка е и по брой победи в един сезон, сред мъжете и жените – 15.

В славната си кариера, която продължава, тя държи още много индивидуални рекорди и постижения. В обществената си дейност, Микаела Шифрин се явява природозащитник и борец срещу вредното влияние на човешката дейност за климатичните промени.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук