На днешния ден: Само на 25 години от този свят си отива Паша Христова

798 преглеждания

За своите пет творчески години записва пет албума и над 60 песни

На 21 декември 1971 г., в самолетна катастрофа на летище София загива легендарната българска певица Паша Христова и общо 30 български музиканти. Трагедията, която разтърсва цяла България се случва в навечерието на новогодишните празници. Самолет Ил-18, с конструктивен проблем в елероните, катастрофира и се разцепва на две при излитане. В него пътува културна делегация от България за Алжир. В състава и влизат музикантите от оркестър „София“, певците и танцьорите от фолклорния ансамбъл „Аура“, певците Паша Христова, Борис Годжунов, Янка Рупкина, Мария Нейкова и други.

Сред 30-те загинали е и любимката на българската и международна публика Паша Христова. Изпълнителката е само на 25 години и според някои е бременна с второто си дете, когато се качва на самолета. За своите пет години музикална кариера тя е пленила сърцата на публиката в България и държавите от Източния блок. Печели награди от български и международни фестивали, включително и голямата награда от музикалния фестивал в Сопот, Полша.

За нея създават музика композиторите Николай Арабаджиев, Йосиф Цанков, Александър Йосифов, Светозар Русинов, Морис Аладжем, Зорница Попова и др. Песните и „Една българска роза“,  „Повей ветре“, „Ах този свят“, наред с огромния и гласов диапазон и артиститичност остават завинаги в спомените и сърцата на българите.

Паша Христова е родена в София, на 16-ти юли 1946 г. След като завършва гимназия започва работа като чертожничка в „Балканкар“. Музикалният и талант е разкрит и тя завършва школата за естрадни певци и постъпва в ансамбъла на Строителни войски. През 1968 г. става солистка на оркестър „София“ и с него гастролира с огромен успех по сцените и фестивали в Полша, Чехия, Източна Германия, Русия, България и др. За своите пет творчески години записва пет албума и над 60 песни. Печели многобройни награди и е приемана като звезда на естрадата и любимка на публиката.

Песента й „Една българска роза“ е сред най-популярните и обичани български шлагери и до днес. Тя е избрана за песен на 20 век. Още в първите дни на 1972 г. поетът Дамян Дамянов и композитора Тончо Русев създават песента „Птицата“ с подзаглавие „В памет на Паша Христова“. Тя е изпята от Лили Иванова и е записана в албума и „Обичам те“.

Паша Христова има син от съпруга си Васил, а във фаталния полет с нея загива и мъжа, с който живее по това време – ръководителят на оркестър "София" Николай Арабаджиев – Фучо. Според близките и, тя е бременна с тяхно дете.

 

1

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук