На днешния ден: отбелязваме Световният ден на добротата

846 преглеждания

Направете добро, усмихнете нечие сърце

На 13 ноември в много държави в света и в България се отбелязва Световния ден на добротата. Дата е избрана, тъй като на 13 ноември 1998 г. в Токио се открива първата конференция на Световното движение на добротата, с участието на Австралия, Великобритания, Канада, САЩ, Сингапур, Тайланд и Япония. На конференцията се приема „Декларация на добротата“. Целта е да се забрави самолюбието, да се помисли за другите около нас, да се забравят расовите, половите и религиозните различия. Всички хора живеят в един свят и да мислят за мира, съвместното съжителство и щастието.

Целта на Световния ден на добротата е да погледнем отвъд себе си, отвъд границите на нашата страна, отвъд нашата култура, нашата раса, нашата религия. Да осъзнаем, че сме граждани на света и ако искаме да постигнем напредък в човешките отношения и усилия, ако искаме да постигнем целта за мирно съвместно съществуване, трябва да се съсредоточим върху това, което е общо между нас. Когато открием прилики, започваме да изпитваме емпатия и в такова състояние можем да се свържем напълно с другия, с различния.

Денят напомня, че няма голямо или малко добро и че да бъдеш добър не означава непременно, че е необходимо да се полагат извънредни или героични усилия. Да си учтив, възпитан, да помогнеш на човек в нужда, дори ако става въпрос за пресичане на пешеходна пътека, са все неща, които създават среда и верига от доброта, емпатия и действия, които правят светът и хората по-щастливи и готови да бъдат съпричастни и да споделят.

Денят се отбелязва от хора от цял свят, които искат света да е по-добро място заради самата доброта. Символът на движението представлява „открито сърце“.

Направете добро, усмихнете нечие сърце. Не само днес... Всеки ден!

d

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук