На днешния ден

572 преглеждания

На 8 август 1786 г. за първи път е изкачен първенеца на Алпите – връх Монблан

На днешния ден: На 8 август, през далечната 1786 г., за първи път е изкачен първенеца на Алпите – връх Монблан (4809). В някои среди, тази дата се счита и за рождена за алпинизма. Хората, които за първи път стъпват на считания тогава за първенец на континента връх, са д-р Мишел Пакар и Жак Балма. С изкачването на върха, те печелят учредената 20 години преди това награда от един от първите геолози и алпинисти в света – Орас дьо Сосюр.

Мишел Пакар е роден в Шамони, завършва медицина в Торино. Неговата страст към ботаниката и минералогията го среща с Орас Бенедикт дьо Сосюр, който през 1760 г. обявява награда за този, който изкачи връх Монблан.

Мишел Пакар от ранна възраст обикаля планините, дълго търси подстъп върха. Подтикнат от предизвикателството на Сосюр, той се посвещава на идеята да отнесе барометър на Монблан и там да направи измервания. Между 1783 и 1784 г. той прави няколко неуспешни опита за атака на върха през Мон Блан дю Такюл.

Успехът идва през 1786 г., когато местен ловец и събирач на кристали от Шамони, го убеждава, че е открил друг подстъп към върха, макар и да не е успял да го изкачи. Това е Жак Балма. Двамата решават заедно да опитат изкачване на върха от там и на осми август 1786 г., в 18.23 часа, стъпват на върха. По време на тази експедиция д-р Пакар носи термометър, барометър и компас, за да направи малък брой научни експерименти. Любопитното е, че при изкачването двамата мъже не са оборудвани с никакви въжета, пикели или котки, което прави постижението им изключително не само за ранната история на алпинизма.

Посрещането им в Шамони е триумфално, но докторът е получил снежна слепота на върха и е воден за ръка от Балма. Това дава основание на завистливи съселяни да се усъмнят в постижението му. Поради тази причина в центъра на селцето е поставен паметник, който изобразява само учения Дьо Сосюр и сочещия с ръка към планината Жак Балма. Скромният лекар е забравен за цели 100 години, след което местните му отдават закъснялото си признание и му издигат отделен паметник.

Двамата печелят премията на Сосюр, като само година по-късо, през август 1787 г., и самият учен, воден от вече опитния Жак Балма стъпват на върха. Сосюр, вече професор от световна величина, измерва и потвърждава, че Монблан е най-високият връх на Алпите.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук