Тишина по време на Великден

1516 преглеждания

Коментар на Киара-Маргарита Никита, ученичка в СУ „Васил Левски“, гр. Елин Пелин

Covid-19 отдалечи обществото и семействата, буквално. Неспирното неспазване на карантината  води до удължаването на периода, в който много семейства няма да се съберат, към които се включва и моето. Заради увеличените сроковете на карантината много хора ще прекарат празника сами и семействата, от които липсват членове ще „празнуват“ мълчаливо около трапезата. Така и моят баща няма да се върне за Великден, както не можа да се върне и за именния ми ден и рождения ден на майка ми. Добре познатият Великден ще затъне в необичайна тишиина тази година.

Коронавирусът не е най-голяма заплаха, което ни застрашава. От периода първи януари до двадесет и пети март в света са починали 21 000 души, а от глад 5 000 000 души. Абортите са 9, 000 458. Не е най-опасната напаст срещу, която се е изправяло или ще се изправи човечеството, но както се казва „Грешка е да подцениш врага“, затова мерките, които разделят близките един от друг, са адекватно взети. Разбира се те биха били доста по-ефикасни, ако обществото беше достатъчно зряло и ги спазва, като си остане вкъщи.

Така ще се ускори процесът и ние ще можем да се завърнем към нормалното си ежедневие. Затова е необходимо да се направят някои жертви. В крайна сметка всичко зависи от нас, но в същото време е извън обхвата на нашия контрол. Който махва с лека ръка на отговорността, последствията ще тежат на неговата съвест, но потърпевши ще сме всички.

Една от жертвите около карантината  е това да си постоянно вкъщи с хората, които би трябвало да се считат най-близките ти - семейството, и се оказва, че не карантината е виновна за отдалечаването между хората. Много семейства се карат и са недоволни от това, че прекарват повече време заедно и не могат да се забавляват в компанията си... Скъпи съграждани, оплакванията ви спрямо карантината са много неприемливи. Как точно не можете да понесете този един месец около бащиното огнище с най-скъпите за вас същества, а единствено казвате, че полудявате?

Тишиината около Великден ще бъдат празните църкви. Скъпи българи, така и не ми става яsно от кога сте така вярващи като гърци и италианци или няколко месеца под карантина отварят очите към религията? Жалко, че под такива условия се сещате за Бога. Една година без църква, без трите обиколки около църквата, без запалените свещи и без прибирането към два часа сутринта не променя смисъла на празника, нито би ни направило по-малко вярващи. И някак си имам смелостта да съм убедена, че ще успеем да преживеем този мрачен Великден със затворени вратите на църквата.

Баща ми обича да казва, че всеки празник трае 40 дни. Колкото по-скоро се вразумим, толкова по-скоро той ще може да се прибере, за да навакса времето прекарано далеч от нас. Не само той, но и близките на непознати за нас хора ще могат да се завърнат до тях.

Уважаеми съграждани, имайте малко милост, мъничко разум за далечните, ако не за близките ви. „Човекът по природа е политизирано животно.“ е казал някога отдавна Аристотел. Ако не можем да се държим като единна общност, всеки носейки своите отговорности, тогава доста жалко, че все още сме неопитомени животни.

Трявна и момичето, което пътува в спомените

Материалът е изготвен от Киара-Маргарита Никита, ученичка в СУ „Васил Левски“, гр. Елин Пелин, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин