Рецепта на седмицата: Мус със сметана и ягоди

4881 преглеждания

Лесен за приготвяне и нежен на вкус

В сезона на топлите дни, когато жадуваме за нещо леко, освежаващо и в същото време изкушаващо вкусно, ви представяме рецепта за идеалния десерт. Той съчетава свежестта на сезонните плодове с кремообразната текстура на сметаната, създавайки перфектния баланс между сладко и кисело. Лесен за приготвяне и нежен на вкус, летният мус е незабравим десерт, който да приготвяте отново и отново.

Време за подготовка: Около 20-30 минути

Време за приготвяне: Около 15 минути (за приготвяне на плодовата смес и смесване на компонентите)

Време за охлаждане: Около 2-3 часа

Брой порции: Около 6 порции

Необходими продукти:

200 г ягоди (или други летни плодове като малини, боровинки, праскови)

100 г захар

250 мл течна сметана (минимум 30% масленост)

1 пакетче ванилова захар (около 8-10 г)

2 супени лъжици лимонов сок

1 пакетче желатин (около 10 г)

прясна мента за декорация (по желание)

Начин на приготвяне:

Измийте и почистете ягодите (или избрания плод). Нарежете ги на малки парченца и ги поставете в тенджера. Добавете захарта и лимоновия сок към плодовете и гответе на среден огън, докато плодовете омекнат и захарта се разтвори. След това оставете сместа да се охлади леко.

Разтворете желатина в малко количество студена вода според указанията на опаковката. Оставете го да набъбне, след това го разтопете на водна баня или в микровълнова фурна.

Пасирате плодовата смес с блендер или пасатор, докато стане на гладко пюре. Добавете разтопения желатин към плодовото пюре и разбъркайте добре. Оставете да се охлади до стайна температура.

Разбийте течната сметана с ваниловата захар до твърди върхове с помощта на миксер. Постепенно добавете охладеното плодово пюре с желатин към сметановата смес, като разбърквате внимателно, за да не спадне обемът.

Разпределете муса в чаши или купички и ги поставете в хладилника за поне 2-3 часа, за да се стегне. Преди сервиране, украсете с пресни плодове и листа от мента по желание.

*Времето за подготовка и готвене може да варира в зависимост от вашата скорост и опит в кухнята.

Търсите „Нещо вкусно“? Още интересни предложения вижте тук:

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук