Рецепта на седмицата: Пилешко с мед и горчица на тиган

273 преглеждания

Ароматно и лесно за приготвяне

Днес ви представяме една рецепта за пилешко с мед и горчица на тиган – идеалният избор за бърза и вкусна вечеря, която съчетава сладостта на меда с лека пикантност на горчицата. Пилешките гърди се готвят на тиган до златисто, а глазурата придава неустоим аромат и сочност. Това ястие е перфектно както за делнични дни, така и за специални поводи.

Време за подготовка: около 20 минути

Време за приготвяне: около 20 минути

Общо време: около 40 минути

Брой порции: 2

Необходими продукти:

2 пилешки гърди (около 400 г)

2 с. л. мед

1 с. л. дижонска горчица

1 с. л. зехтин

1 с. л. лимонов сок

1 скилидка чесън, пресована

сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Начукайте леко пилешките гърди, за да се готвят равномерно. Посолете и поръсете с черен пипер от двете страни.

В малка купа смесете меда, горчицата, зехтина, лимоновия сок и пресования чесън. Разбъркайте добре, докато се получи хомогенна смес. Поставете пилешките гърди в купата с маринатата и ги обърнете, за да се покрият равномерно. Оставете ги да се мариноват за около 20 минути (може и по-дълго, ако имате време).

Загрейте тиган на средно висока температура и добавете малко зехтин. Извадете пилешкото от маринатата (запазете маринатата) и го запържете за около 5-6 минути от всяка страна, докато се сготви напълно и стане златисто. Извадете го от тигана. Изсипете останалата марината в тигана и я оставете да заври за 2-3 минути, като бъркате, докато леко се сгъсти и се превърне в глазура.

Върнете пилешкото в тигана и го полейте с глазурата. Сервирайте веднага с гарнитура по избор.

Идеи за подходяща гарнитура: кремообразно картофено пюре с чесън, печени зеленчуци – моркови, тиквички или брюкселско зеле, свежа салата с ябълки, орехи и рукола

Съвети:

За по-богат вкус можете да добавите малко соев сос или пресен розмарин към маринатата.

Ако обичате по-сладко, увеличете количеството мед според предпочитанията си.

Това ястие се съчетава отлично с бяло вино или леко розе.

*Времето за подготовка и готвене може да варира в зависимост от вашата скорост и опит в кухнята, както и от спецификата на вашите електроуреди.

Търсите „Нещо вкусно“? Още интересни предложения вижте тук:

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук