Супа от грах и мента

1896 преглеждания

Лека, бърза, лесна за приготвяне и много вкусна

Летните супи трябва да са леки, бързи и лесни. Представяме ви една рецепта за супата от грах и мента, която си заслужава да опитате.

Необходими продукти:

1 с. л. екстра върджин зехтин

25 гр. масло

1 средно голяма глава лук, нарязан на ситно

1 скилидка чесън, смлян

5 чаши/750 гр. обелен пресен грах (или замразен грах)

няколко листа мента

1 л. зеленчуков бульон

морска сол или сол на вкус

смлян пипер на вкус

1/2 чаша/75 гр. прясно настърган пармезан (по желание)

Начин на приготвяне:

В голяма тенджера леко загрейте зехтина и маслото. Добавете нарязания лук и гответе на тих огън за около 10 минути или докато лукът омекне. Бъркайте непрекъснато, за да сте сигурни, че лукът няма да загори.

Добавете чесъна и гответе още 3 минути, като отново разбърквате.

Добавете 3 3/4 чаши (562 гр.) пресен или замразен грах, нарязаните листа от мента и 2 3/4 чаши (750 мл.) от зеленчуковия бульон. Покрийте тенджерата с плътно затворен капак и гответе в продължение на 10 минути.

След като се свари, свалете от котлона и пасирайте супата с кухненски робот.

Върнете пасираната супа отново на котлона, подправете със сол и черен пипер и добавете останалия грах и бульона. Гответе още 5 минути, за да сте сигурни, че новодобавеният грах е сварен.

Ако използвате настърган пармезан, поставете малка купчинка в центъра на купата за супа. Изсипете топлата супа около сиренето. Поръсете с няколко капки екстра върджин зехтин.

Тази супа може да се съхранява до пет дни в хладилник, покрита. Можете също така и я да замразите за срок до три месеца.

Източник: thespruceeats.com, Снимка: pixabay.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук