Днес ви представяме рецепта за свежа и лека салата с ягоди, авокадо и фета, която е перфектното лятно ястие – съчетава сладостта на пресните ягоди с кремообразната текстура на авокадото и соления вкус на фетата. Богата на витамини и полезни мазнини, тя е както здравословна, така и изключително вкусна. Идеална е за бърза закуска, лека вечеря или като гарнитура към основно ястие.
Време за подготовка: около 10 минути
Време за приготвяне: около 5 минути (запичане на ядките и смесване)
Общо време: около 15 минути
Брой порции: 2-3
Необходими продукти:
100 г бейби спанак или микс от салатни листа (рукола, кресон и др.)
200 г пресни ягоди, нарязани на половинки или четвъртинки
1 зряло авокадо, нарязано на кубчета
100 г сирене фета, натрошено
50 г орехи или бадеми, леко запечени
1 малка червена глава лук, тънко нарязана (по желание)
Дресинг:
3 с. л. зехтин
1 с. л. балсамов оцет или балсамова редукция
1 ч. л. мед или кленов сироп
сол и прясно смлян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Измийте бейби спанака и ягодите добре. Нарежете ягодите и авокадото на кубчета. Ако използвате лук, нарежете го тънко. Загрейте сух тиган на средна температура и запечете орехите или бадемите за 3-4 минути, докато започнат да ухаят и леко покафенеят. Оставете ги да се охладят. В малка купа смесете зехтина, балсамовия оцет, меда, солта и пипера. Разбъркайте добре, докато медът се разтвори. В голяма купа поставете бейби спанака, ягодите, авокадото, нарязания лук и запечените ядки. Полейте с дресинга и внимателно разбъркайте, за да се разпределят вкусовете. Накрая поръсете салатата със сиренето фета и сервирайте веднага.
Съвети: За още по-богат вкус, може да добавите няколко пресни листа мента или босилек. Ако обичате, добавете няколко лъжици сварена киноа или ориз за по-пълноценно хранене.
*Времето за подготовка и готвене може да варира в зависимост от вашата скорост и опит в кухнята, както и от спецификата на вашите електроуреди.