Рецепта на седмицата: Супа с тиквички, лапад и лимон

223 преглеждания

Чудесна е както топла, така и леко охладена

Днес ви представяме една рецепта за лека и ароматна супа, която ще внесе свежест и разнообразие в ежедневното меню. Тиквичките, лападът и лимоновият сок се съчетават в деликатна комбинация от вкусове, която е едновременно питателна и лека. Застройката с яйце и кисело мляко ѝ придава кадифена текстура, а леко киселият завършек прави ястието още по-балансирано. Супата е подходяща както за обяд, така и за вечеря, и е отличен избор за всички, които ценят сезонните зеленчуци и домашно приготвената храна.

Време за подготовка: около 15 минути

Време за приготвяне: около 25 – 30 минути

Общо време: около 35 – 40 минути

Порции: 4

Необходими продукти:

2 с. л. зехтин или масло

1 връзка пресен лук (или 1 малка глава стар лук)

1 морков

1 малка тиквичка

1 шепа грах (може и замразен)

1 шепа лапад (или спанак, ако няма)

1 малка глава целина (или резенче от нея)

1 картоф

1 яйце

2 с. л. кисело мляко

сок от ½ лимон (по желание – и малко кора)

1.5 л зеленчуков бульон или вода

сол, черен пипер, по желание – щипка лют пипер или чубрица

свеж копър или магданоз за поръсване

Начин на приготвяне:

Започнете, като нарежете на ситно пресния лук (или стария лук), моркова, целината и картофа. Тиквичката нарежете на малки кубчета, а лапада накъсайте или нарежете на ленти. Загрейте зехтина или маслото в тенджера и задушете лука и моркова за около 2–3 минути. Добавете картофа, целината и тиквичката, и продължете да готвите още около 5 минути, като разбърквате.

След това налейте зеленчуковия бульон (или вода) и оставете да заври. Варете около 15 минути, докато зеленчуците омекнат. Прибавете граха и лапада, и варете още около 5 минути. През това време пригответе застройката, като в купа разбиете яйцето с киселото мляко и добавите малко лимонов сок. Темперирайте застройката, като постепенно добавяте няколко лъжици от горещата супа, след което внимателно я изсипете обратно в тенджерата, при непрекъснато бъркане.

Овкусете супата със сол, черен пипер, по желание малко лют пипер или чубрица, и добавете останалия лимонов сок. Ако желаете, настържете малко лимонова кора за допълнителна свежест. Свалете от котлона и поръсете с наситнен пресен копър или магданоз. Поднесете супата топла, а по желание можете да добавите резен лимон при сервиране.

Супата е чудесна както топла, така и леко охладена, и носи свежестта на пролетта в купа. Добър апетит!

*Времето за подготовка и готвене може да варира в зависимост от вашата скорост и опит в кухнята, както и от спецификата на вашите електроуреди.

Търсите „Нещо вкусно“? Още интересни предложения вижте тук:

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук