Днес ви представяме една рецепта за лека и ароматна супа, която ще внесе свежест и разнообразие в ежедневното меню. Тиквичките, лападът и лимоновият сок се съчетават в деликатна комбинация от вкусове, която е едновременно питателна и лека. Застройката с яйце и кисело мляко ѝ придава кадифена текстура, а леко киселият завършек прави ястието още по-балансирано. Супата е подходяща както за обяд, така и за вечеря, и е отличен избор за всички, които ценят сезонните зеленчуци и домашно приготвената храна.
Време за подготовка: около 15 минути
Време за приготвяне: около 25 – 30 минути
Общо време: около 35 – 40 минути
Порции: 4
Необходими продукти:
2 с. л. зехтин или масло
1 връзка пресен лук (или 1 малка глава стар лук)
1 морков
1 малка тиквичка
1 шепа грах (може и замразен)
1 шепа лапад (или спанак, ако няма)
1 малка глава целина (или резенче от нея)
1 картоф
1 яйце
2 с. л. кисело мляко
сок от ½ лимон (по желание – и малко кора)
1.5 л зеленчуков бульон или вода
сол, черен пипер, по желание – щипка лют пипер или чубрица
свеж копър или магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
Започнете, като нарежете на ситно пресния лук (или стария лук), моркова, целината и картофа. Тиквичката нарежете на малки кубчета, а лапада накъсайте или нарежете на ленти. Загрейте зехтина или маслото в тенджера и задушете лука и моркова за около 2–3 минути. Добавете картофа, целината и тиквичката, и продължете да готвите още около 5 минути, като разбърквате.
След това налейте зеленчуковия бульон (или вода) и оставете да заври. Варете около 15 минути, докато зеленчуците омекнат. Прибавете граха и лапада, и варете още около 5 минути. През това време пригответе застройката, като в купа разбиете яйцето с киселото мляко и добавите малко лимонов сок. Темперирайте застройката, като постепенно добавяте няколко лъжици от горещата супа, след което внимателно я изсипете обратно в тенджерата, при непрекъснато бъркане.
Овкусете супата със сол, черен пипер, по желание малко лют пипер или чубрица, и добавете останалия лимонов сок. Ако желаете, настържете малко лимонова кора за допълнителна свежест. Свалете от котлона и поръсете с наситнен пресен копър или магданоз. Поднесете супата топла, а по желание можете да добавите резен лимон при сервиране.
Супата е чудесна както топла, така и леко охладена, и носи свежестта на пролетта в купа. Добър апетит!
*Времето за подготовка и готвене може да варира в зависимост от вашата скорост и опит в кухнята, както и от спецификата на вашите електроуреди.