Рецепта на седмицата: Филе от пъстърва с горчица и бадемова коричка

1122 преглеждания

Идеална за вкусни вечери на открито

Представяме ви рецепта, която съчетава неустоимите вкусове на пъстървата с пикантна горчица и хрупкава бадемова коричка. Леката, но богата текстура на рибата се допълва идеално от ароматната смес с бадеми – перфектно за елегантна вечеря или специален повод.

Време за подготовка: около 10 минути

Време за готвене: около 15-20 минути

Общо време: около 25-30 минути

Брой порции: 2

Необходими продукти:

2 филета пъстърва (по около 150–200 г всяко)

2 с. л. едрозърнеста горчица

2 с. л. обикновена горчица

1-2 с. л. майонеза (по желание)

40 г смлени бадеми или бадемово брашно

1 скилидка чесън (накълцана на ситно)

1 с. л. зехтин или разтопено масло

сол и черен пипер на вкус

пресен магданоз или копър за поръсване

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 200 °C (горен и долен реотан). Подсушете филетата пъстърва с кухненска хартия. Подправете ги със сол и черен пипер от двете страни. В малка купа смесете горчицата (и майонезата), чесъна и 1 с. л. зехтин (или разтопено масло). Разбъркай добре, за да се получи хомогенна смес. С помощта на четка или лъжица намажете обилно всяко филе със сместа.

В отделна чиния сипи смлените бадеми. Внимателно поставете филетата в бадемите, за да полепнат добре. Ако ползвате бадемово брашно, поръсете го отгоре и леко притиснете. Подредете филетата в тава, покрита с хартия за печене. Печи 15 – 20 минути, докато рибата стане крехка, а бадемовата коричка – златиста и хрупкава.

Поръси с накълцан магданоз или копър за свежест и поднеси с гарнитура по избор – свежа салата, запечени картофи или задушени зеленчуци.


*Времето за подготовка и готвене може да варира в зависимост от вашата скорост и опит в кухнята, както и от спецификата на вашите електроуреди.

Търсите „Нещо вкусно“? Още интересни предложения вижте тук:

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук